Pròrroga del gruix de les mesures de resposta a les conseqüències dels conflictes a Ucraïna i Orient Pròxim

Us informem sobre la pròrroga de les mesures en resposta als conflictes a Ucraïna i Orient Pròxim, segons el Reial decret llei 8/2023, publicat al BOE el 27 de desembre.

Aquest decret pren mesures per abordar les conseqüències econòmiques i socials, així com per mitigar els impactes de la sequera.

A través d'aquesta normativa, es prorroguen iniciatives que estan en vigor des del 2022 i el 2023. El Consell de Ministres pretén amb aquestes mesures mantenir l'escut social, protegir les famílies, els treballadors, els pensionistes i els col·lectius més vulnerables. A més, es busca fomentar la inversió i consolidar l'estabilitat del sistema financer.

Revaloració de les pensions conforme a l'IPC

La pujada serà del 3,8% amb caràcter general per a les pensions del sistema de Seguretat Social i de Classes passives de l'Estat. Les pensions mínimes, no contributives i l'ingrés mínim vital pujaran un 6,9%, i les de viduïtat amb càrregues familiars un 14,1%.

Pròrroga de la protecció als treballadors

El Reial decret inclou la pròrroga del Salari Mínim Interprofessional vigent en l'actualitat fins que la Taula de Diàleg Social arribi a un acord per a incrementar-lo.

També s'estén fins al 30 de juny de 2024 la prohibició d'acomiadar per increment de costos energètics o per causes relacionades amb la invasió d'Ucraïna.

Pròrroga de les rebaixes fiscals en aliments i energia

Els aliments bàsics, com el pa, el formatge o els ous continuaran un IVA al 0%. Les pastes i els olis d'oliva i llavors seguiran amb l'IVA reduït del 5%. Aquesta rebaixa impositiva, vigent durant l'any 2023, s'estendrà fins al 30 de juny de 2024.

Pròrroga de mesures energètiques

En matèria energètica, es retiraran "de manera gradual" algunes baixades d'impostos vinculades amb l'electricitat i amb el gas.

L'IVA de l'electricitat seguirà en el 10% durant 2024 sobre tots els components de la factura. El del gas es mantindrà en el 10% durant els primers tres mesos de 2024. L'Impost Especial de l'Electricitat tindrà un tipus reduït durant el primer semestre: 2,5% fins a finals de març i 3,8% fins a finals de juny.

Pròrroga al gravamen de beneficis empresarials

Es prorroguen per un any els gravàmens als beneficis extraordinaris a les grans empreses energètiques i a la banca.

En el cas del gravamen energètic, s'introduiran modificacions en la Llei de Pressupostos Generals de 2024 perquè les inversions estratègiques vinculades amb projectes industrials i amb la descarbonització del sistema productiu tinguin deduccions.

Pròrroga de la protecció a col·lectius vulnerables

Les mesures de protecció als col·lectius més vulnerables es mantindran durant els pròxims sis mesos. Entre elles, la limitació de la pujada del preu de la tarifa regulada de gas de les llars i de la bombona de butà.

Es mantindrà durant tot l'any la suspensió dels desnonaments per a llars vulnerables sense alternativa residencial.

Es prolonga, durant sis mesos, la prohibició de tallar els subministraments bàsics de llum, aigua i gas als consumidors vulnerables i els descomptes reforçats del bo social.

Pròrroga de les mesures de suport al teixit empresarial

Es prorrogaran durant sis mesos dues mesures de suport a la competitivitat del teixit empresarial: la reducció del 80% dels peatges elèctrics per a la indústria electrointensiva i la flexibilitat en el canvi de contractes de subministrament elèctric.

Pròrroga de la gratuïtat o descomptes en el transport públic

S'ha acordat prorrogar durant 2024 la gratuïtat per als usuaris freqüents dels serveis de Rodalia, Rodalies i Mitjana distància convencional i de les línies d'autobús de titularitat estatal, així com els descomptes del 50% dels abonaments Avant.

Es prorrogarà les ajudes directes per a promoure la rebaixa de, almenys, el 50% del preu dels abonaments i títols multiviatge del transport públic col·lectiu urbà i interurbà durant tot el 2024. S'ha decidit subvencionar durant 12 mesos més la rebaixa del 30% del transport a les comunitats autònomes i les entitats locals que es comprometin a implantar i complementar, amb almenys el 20%, els descomptes perquè, com a mínim, es redueixi a la meitat el preu dels serveis de transport terrestre de la seva competència.

Noves mesures de caràcter social

Es prorroguen de les mesures ja existents, i s'acorden dues noves decisions de caràcter social incloses en el reial decret.

La primera suposa l'eliminació de les comissions per la retirada d'efectiu en finestreta per a majors de 65 anys i persones discapacitades.

La segona és la cessió de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital a les comunitats autònomes de règim comú que així ho desitgin, de manera que s'equipararan a les comunitats autònomes de règim foral que ja ho tenien cedit.

D'altra banda, en matèria financera s'amplien les mesures per a la protecció dels deutors hipotecaris vulnerables. S'eleva el llindar de renda anual fins als 38.000 euros per a poder accedir al Codi de Bones Pràctiques per a deutors en risc de vulnerabilitat.

Així mateix, s'amplia a 2024 la suspensió de totes les comissions d'amortització anticipada de crèdits hipotecaris a tipus variable i la conversió a tipus fix i es manté la gratuïtat a les conversions de tipus variable a mixt.

Oferta d'Ocupació Pública

S'ha aprovat una taxa addicional d'estabilització d'ocupació temporal en l'Administració General de l'Estat, que incorporarà un total de 884 places. L'objectiu d'aquesta decisió és situar la taxa de temporalitat estructural per sota del 8% en el conjunt de les administracions públiques, en línia amb el compromès en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

Assessorament Financer i Fiscal | Enric Rius i Xavier López | financer@cecot.org | fiscal@cecot.org

 

 

Serveis destacats