La Unió Empresarial Metal·lúrgica de Terrassa (UEM) ha organitzat una sessió de treball a la seu de Cecot per aprofundir en els aspectes fonamentals del conveni col·lectiu del sector del metall, amb l’objectiu de traçar una estratègia clara de cara a les pròximes rondes de negociació, programades per a gener de 2025. La jornada ha comptat amb la participació d'Antoni Abad, president de la UEM; el Dr. José Luis Salido Banús, advocat i professor de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la UB; i Pep Bosch, assessor laboral de Cecot.
La sessió es s'ha centrat en alguns punts clau que marcaran les negociacions. En primer lloc, s'ha parlat de la reducció de la jornada laboral i del permís de lliure disposició de 12 hores per part dels treballadors, elements que impactaran directament en les condicions salarials i en les expectatives de conciliació laboral i familiar. Ambdós punts s’hauran de concretar en les futures rondes de negociació, especialment perquè poden determinar les fórmules retributives en els pròxims anys.
Un altre focus de debat han estat la transparència salarial, la igualtat LGTBI, la desconnexió digital i l’impacte de la intel·ligència artificial en l’entorn laboral, qüestions prioritàries en les pròximes negociacions que representen els valors d’inclusió, equitat i adaptació a l'era digital. Aquests aspectes s’han identificat com a fonamentals per crear un marc laboral just i alineat amb els valors actuals.
Al llarg de la sessió, s’ha posat èmfasi en la necessitat de construir un marc comú a nivell estatal per evitar la fragmentació normativa entre províncies, establint així criteris homogenis en aspectes essencials de la relació laboral. Aquest enfocament hauria de simplificar la gestió dels convenis i evitar disparitats entre territoris.
Un altre punt destacat de la trobada ha estat el paper fonamental de la formació contínua en el sector, especialment davant la ràpida evolució tecnològica. La formació contínua s’ha considerat essencial per enfortir la competitivitat del sector i facilitar l’adaptació dels treballadors a les noves tecnologies.
Els assistents han contribuït de manera activa amb les seves aportacions i feedback, consolidant una visió col·laborativa sobre el futur del sector del metall. Amb aquests fonaments, el sector es prepara per a una etapa de negociacions apassionant, amb nous reptes i oportunitats que marcaran l'evolució de la indústria en els pròxims anys, ha subratllat Pep Bosch.