Falta d’aigua, ciberatacs i incertesa en l’accés a matèries primeres i energia els principals riscos
En el marc del Fòrum Cecot, hem acollit la 3a edició de l'Observatori de Riscos per a Empreses a Espanya, promogut per l'Institut Cerdà. Aquesta eina esdevé clau per facilitar la presa de decisions a les empreses, aportant una visió externa i focalitzada en el context del nostre país. La seva finalitat és complementar els mapes i les estratègies de gestió de riscos, alhora que propicia espais compartits entre empreses per a la reflexió i el debat.
Identificació de Riscos
L’Institut Cerdà ha identificat 32 riscos per aquest 2024 que s’agrupen en 6 àmbits: recursos, econòmic, institucional, mediambiental, social i tecnològic. Així, l’entitat ha consultat i contrastat la identificació i descripció d’aquests riscos amb més de 50 experts de diferents sectors, tant d’institucions públiques com del món empresarial i social.
D’entre els 32 que s’han identificat per a enguany, l’Observatori destaca com a riscos principals que les empreses hauran de gestionar amb urgència, a curt, mitjà i llarg termini:
- Disponibilitat d’aigua: l’agreujament de l'escassetat d'aigua.
- Ciberseguretat: l'increment de la quantitat i complexitat dels ciberatacs.
- Cadenes de subministrament: volatilitat i incertesa en el funcionament de les cadenes de subministrament.
Per la seva singularitat, l’Observatori també destaca com a riscos principals la implementació de mesures de correcció del deute públic, l’absència d’un marc adequat de regulació de la intel·ligència artificial i l’increment de la freqüència i la persistència de les onades de calor.
Els deu riscos principals per al 2024, segons l’informe, inclouen també:
- - Increment del desordre informatiu.
- - Aprofundiment de la fractura social.
- - Desajustos en la transició energètica.
- - Fragmentació de l’economia globalitzada.
Avançar en la cultura de la resiliència
L’Observatori de Riscos, iniciat fa tres anys, s'ha consolidat com un instrument útil per visualitzar reptes i avançar en la cultura de la resiliència. La seva finalitat és ajudar les empreses a gestionar crisis aportant nou coneixement, promovent l’intercanvi d’experiències i contribuint al desenvolupament de capacitats internes
En aquesta edició, s’ha incorporat una visió complementària basada en 15 riscos sintètics derivats dels riscos temàtics. Alguns d’aquests riscos sintètics inclouen la inestabilitat geopolítica, les dificultats en la transició energètica, la proliferació de productes d’intel·ligència artificial en un marc de regulació insuficient, i la pèrdua de fiabilitat en les cadenes de subministrament globals.
Descarrega l'Informe
L’Observatori es pot descarregar als enllaços següents:
Presentació i Taula Rodona
La presentació, s’ha celebrat a la nostra seu i ha comptat amb la participació de Xavier Panés, president de la Cecot, Carles Cabrera, director general de l’Institut Cerdà, i Oriol Alba, secretari general de la Cecot.
Pel que fa a la taula rodona ha estat moderada per Oriol Alba i ha comptat amb la participació de Marta Bellera, gerent de l’Àrea de Riscos i Resiliència de l’Institut Cerdà¡ Bernat Morales, director de Relacions Externes de Mercadona, Ramon Pastor, director general del centre internacional d'HP i Noemí Gàlvez, directora de risc de l'ICF.