El repte d'estalviar aigua: Vincolor, pionera en l'estalvi hídric en el sector tèxtil

El repte d'estalviar aigua: Vincolor, pionera en l'estalvi hídric en el sector tèxtil

L' empresa de tints i acabats de Terrassa aconsegueix reutilitzar el 70% d’aigua i preveu arribar aquest any al 80%

El desafiament mundial de gestió i estalvi dels recursos hídrics ha imposat fortes restriccions als sectors de la indústria. No obstant això, les empreses ja han començat a treballar per un futur més sostenible i avançar-se als reptes. Al sector tèxtil, un dels sectors que més aigua consumeix en els seus processos industrials, ja es treballa per una gestió més responsable de l'aigua, on una empresa de Terrassa està liderant aquest camí cap a una gestió més sostenible: Vincolor, de Grup Crevin.

Vincolor, empresa dedicada als tints i acabats, s’ha posicionat pionera en l’estalvi hídric en el sector tèxtil a partir dels resultats obtinguts en la reutilització d'aigua, amb un estalvi del 70% en el seu ús diari d'aigua potable a través de tècniques d'ultrafiltració i tecnologies innovadores, una fita que reflecteix el seu compromís amb la sostenibilitat. D’altra banda, l’empresa ha incorporat maquinària d'última generació que implica la necessitat de menys aigua en els processos de tintat, així com nous colorants i productes químics que també generen un estalvi directe.

El gerent de Vincolor, Ròmul Prat, ha anunciat un objectiu molt més ambiciós per aquest any 2024: pretenen arribar al 80% de reutilització de l’aigua, convertint-se així un referent en el repte global de la gestió de recursos hídrics. De fet, ha anticipat que l’objectiu a llarg termini és que es pugui reutilitzar el 100% de l’aigua utilitzada.

"Aquest és un pas al capdavant que hem de donar tota la indústria conjuntament, i és un clar exemple que entre tots podem millorar els processos" ha declarat Ròmul Prat.

Ara bé, no és l'únic repte que haurà de fer front, i és que a les zones d'emergència per sequera s'ha reduït un 25% el consum d'aigua, restriccions que han suscitat queixes en els sectors industrials, com el tèxtil, on les projeccions preveuen que moltes empreses patiran grans pèrdues a conseqüència de les restriccions.

En aquest sentit, la Confederació de la Indústria Tèxtil ha expressat les seves preocupacions, assenyalant que el 73% de les empreses del sector podrien patir pèrdues econòmiques significatives si han de complir amb les restriccions imposades de retallar un 25% l'aigua que consumeixen. "Ja fa dos anys que complim amb la reducció del 25%, volem pensar que en el nostre cas la consideració serà diferent que en altres casos. Realment estem fent l'estalvi que ens permetria no entrar dins d'aquestes quantitats" ha detallat Prat.

El gerent de Vincolor ha destacat la importància de l'aigua com a recurs essencial per a l'empresa i ha expressat el seu compromís a continuar innovant i millorant les pràctiques per aconseguir un ús més eficient de l'aigua.

"Necessitem l'aigua com a valor que és, sense aigua no tenim producte i sense producte no generem negoci".

Prat ha subratllat alhora l'alta necessitat que les autoritats considerin incentius per promoure que les empreses adoptin pràctiques sostenibles i aconseguir així una major transició cap a una indústria tèxtil més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. El Gerent ha expressat la necessitat d'agilitzar els tràmits administratius i burocràtics en relació amb projectes i subvencions així com la idea que les empreses "que hem fet aquesta reutilització de l'aigua i el tractament s'hauria d'estudiar bonificacions que ens ajudessin d'alguna manera en el retorn".

Vincolor, empresa pionera en estalvi hídric

L'any 2018 Vincolor va col·laborar amb Intexter (Universitat Politècnica de Catalunya) per a analitzar les aigües en els seus processos i, a través d'una planta pilot, optimitzar els seus recursos. Aquesta iniciativa ha permès a l'empresa deixar enrere la utilització d'aigua de potable en els seus processos de tintat i, gràcies a un sistema de membranes d'ultrafiltració, passar a la reutilització contínua d'aigua.

La planta està operativa des del mes d'abril de 2022 i en vuit mesos ja va generar un estalvi d'aigua del 50%. En el 2023, després de nous estudis i optimitzacions del procés del tractament de l'aigua i amb una inversió addicional, es va aconseguir el 70% d'estalvi amb previsió d'arribar al 80% a la fi de 2024. Mitjançant la ultrafiltració es recicla i reutilitzen els residus d'aigua estalviant més de 100.000 litres d'aigua potable al dia que representaria l'equivalent a 1.430 dutxes de 5 minuts al dia, segons càlculs basats en valors mitjans calculats estadísticament per al consum d'aigua.

Grup Crevin ha compartit el seu pla ambiciós cap a l'impacte zero en els seus teixits per a l'any 2030, amb el seu "Road to Zero", una estratègia integral per reduir els residus, les emissions de carboni i, ara, també el consum d'aigua.
Vols més informació sobre el cas Vincolor?