Catalunya lidera l’emprenedoria a Espanya amb més de 375.000 persones involucrades

Catalunya lidera l’emprenedoria a Espanya amb més de 375.000 persones involucrades

Catalunya ha consolidat la seva posició de lideratge en emprenedoria a Espanya, amb una Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA) del 7,6%, segons l'informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2023-2024.

Segons el darrer informe del GEM, un total de 375.956 persones d’entre 18 i 64 anys estan involucrades en activitats emprenedores a Catalunya. La TEA catalana ha augmentat en 0,76 punts respecte al període anterior, situant-se per sobre de la mitjana espanyola (6,8%) i cada cop més a prop de la mitjana europea (8,8%).

Distribució i creixement de l’activitat emprenedora

D'aquestes persones emprenedores, el 50,4% són emprenedors naixents (en els primers tres mesos de llançament del negoci), mentre que el 49,6% restant són nous emprenedors (amb negocis entre 4 i 42 mesos d'antiguitat). La província de Barcelona destaca amb una TEA del 8,3%, un punt més que l'any anterior, amb creixements també significatius a Tarragona i Lleida.

Perfil i intencions de les persones emprenedores

La intenció d’emprendre continua creixent a Catalunya, amb un 13,3% de la població esperant iniciar un negoci en els pròxims tres anys. Aquest percentatge arriba al 13,8% a la província de Barcelona, ambdós casos augmentant 3,4 punts respecte a l’any anterior i aproximant-se a la mitjana europea del 14,8%.

El perfil de les persones emprenedores mostra una edat mitjana de 37 anys, augmentant a 39 anys per aquells en fase inicial i a 50 anys per aquells en fase consolidada. A més, el 60% dels emprenedors en fase inicial tenen estudis superiors.

Diferències de gènere i motivacions

Tot i que el percentatge de dones emprenedores continua sent inferior al dels homes (6,9% de dones, i 8,4% d’homes), les dones catalanes superen la mitjana espanyola (6,1%) i s’apropen a la mitjana europea (7,4%).

Les motivacions per emprendre varien, amb una major prevalença de motius proactius en empreses de nova creació, mentre que les empreses consolidades sovint sorgeixen per necessitats reactives. Després de la pandèmia, la motivació per necessitat va augmentar, però ha anat disminuint fins al 38% el 2023, una xifra similar a la d’Espanya però superior a la mitjana europea (30%).

Iniciativa del GEM

El GEM és una iniciativa del Govern de Catalunya, amb el suport del Departament d’Empresa i Treball, la Diputació de Barcelona, l’Institut Metròpoli i la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigida per Carlos Guallarte. Aquesta edició de l'informe inclou la participació de 49 països.

Pots consultar l’informe GEM 2023-2024 aquí

El departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Cecot compta amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya en el marc del programa EmprènCat.

Sobre el Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial 

Sota el paraigües del Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial s’ofereix assessorament a les persones emprenedores i empresàries a través de les diferents àrees de treball:

  • Creació d’empreses: les persones emprenedores poden rebre assessorament i acompanyament en totes les fases de la creació de la seva empresa. A més, al ser punt PAE, també ens ocupem dels tràmits d’alta. Per a més informació: https://serveis.cecot.org/Serveis/Emprenedoria  
  • Transmissió empresarial: si tens una empresa o negoci, ja no pots donar-li continuïtat i cerques un relleu; o si ets emprenedor i et planteges emprendre a través de la compra d’una empresa en funcionament, a través del servei de Reempresa t’acompanyem i assessorem en totes les fases de la compra o la venda de l’empresa. Per a més informació: https://www.reempresa.org/
  • Consolidació i creixement: oferim acompanyament a les persones emprenedores i empresàries en el procés de consolidar la seva empresa i fer-la créixer, a través d’assessorament especialitzat i actuacions formatives. A més, a través del servei de HelpEmpresa, podem fer un diagnòstic integral de la situació de la teva empresa, donar-te consells per fer-la més resilient per afrontar reptes a futur. Si la teva empresa té problemes de viabilitat, també t’acompanyem en el procés de reestructuració o tancament honest i ordenat. Per a més informació: https://helpempresa.com/     
  • Oficina de finançament: tant si ets emprenedor/a o empresari/a, t’ajudem a trobar la millor solució de finançament per al teu projecte o empresa, ja sigui per a la seva constitució com per fer-la créixer amb noves inversions. Per a més informació: https://serveis.cecot.org/Pagines/Oficina-de-financament 

Vols rebre més informació?

Contacta'ns a emprenedoria@cecot.org o truca’ns al 937 36 11 00 i t’informarem.