Fons Next Generation EU: Actualització convocatòries subvencions (II)

Us adjuntem l'actualització sobre les últimes convocatòries rellevants publicades sobre les subvencions vinculades al Pla de Recuperació per a Europa ''NextGeneration EU'' i al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència:

• El Ministeri d’Educació ha convocat ajudes a entitats locals territorials, entitats públiques dependents de les entitats locals territorials per a la creació d'Aules Mentor, per a la formació de persones adultes a través d'un model de formació obert, flexible i a distància mitjançant tecnologies de la informació i la comunicació; dotades amb un pressupost de 120.000€. El període de sol·licituds finalitza el 08/10/2021.

• El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha licitat un contracte per a serveis de consultoria i assistència tècnica per a la definició i disseny de la implantació de la metodologia BIM a les carreteres en servei de la Direcció General de Carreteres, amb una dotació pressupostària de 3,62 milions d’euros. El període de sol·licituds finalitza el 08/10/2021 a les 19h.

• El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic ha llançat a través del Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) el Pla MOVES Singulares II, amb 100 milions en ajudes a projectes singulars en mobilitat elèctrica en la seva primera convocatòria. La intensitat de l'ajuda per als projectes singulars innovadors serà de el 40% dels costos subvencionables (IVA o IGIC no inclòs). Es poden enviar sol·licituds fins al 25/11/2021.

• El Ministeri de Cultura i Esports  a través de l’Institut de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals, ha convocat ajudes a la participació de pel·lícules espanyoles en festivals celebrats entre novembre de 2020 i octubre de 2021. El termini de presentació de sol·licituds per als esdeveniments que es celebrin i / o finalitzin entre el 23 de març i el 31 d'octubre de 2021, és de deu dies naturals des del dia següent a la data de finalització de cada esdeveniment.
Tal i com vam indicar al correu que li vam enviar el passat dia 23 de setembre, les següents convocatòries es troben actualment obertes fins les dates que a continuació facilitem:

• El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha llançat el Programa d'ajudes a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà. Cerca promoure l'articulació d'un sistema fiable, atractiu, accessible i assequible de transport públic urbà amb flotes més modernes, eficients i de nul·les emissions, així com fomentar una distribució urbana de mercaderies sostenible i un concepte de mobilitat intel·ligent i digitalitzada. Pressupost: 1.000 milions d'euros. Es poden enviar sol·licituds fins al 30 de setembre de 2021 a les 14.00h.

• El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha convocat ajudes per al suport a mercats, zones urbanes comercials, comerç no sedentari i canals curts de comercialització amb una dotació pressupostària de 66 milions d’euros. El període de sol·licituds finalitza el 30/09/2021.

• El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha convocat ajudes per a l'enfortiment de l'activitat comercial en zones turístiques amb una dotació pressupostària de 32 milions d’euros. El període de sol·licituds finalitza el 04/10/2021.

• El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha convocat ajudes per al suport de l'activitat comercial en zones rurals amb una dotació pressupostària de 4.823.000 euros El període de sol·licituds finalitza el 06/10/2021.

• El Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital a través de Red.es ha llançat ajudes destinades a projectes de recerca i desenvolupament en intel·ligència artificial i altres tecnologies digitals i la seva integració en les cadenes de valor (any 2021). El període de sol·licituds finalitza el 08/10/2021.

• El Ministeri de Ciència i Innovació, a través de la Secretaría General del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) ha convocat una licitació per al subministrament, instal·lació, legalització, posada en servei i manteniment dels punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a les instal·lacions de l'CIEMAT a Madrid (lot1) i Centres Territorials: CEDIR (Lote2) i PSA (lot 3) per un valor estimat de 182.000 euros. El període de sol·licituds finalitza el 08/10/2021 a les 14:00h.

• El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha publicat una convocatòria d’ajudes per a l'elaboració de projectes pilot de Plans d'Acció Local de l'Agenda Urbana Espanyola, amb un pressupost total de 20 milions d’euros. El període de sol·licituds finalitza el 13/10/2021.

• El Ministeri de Cultura i Esport ha llançat la convocatòria de subvencions per al foment de la mobilitat internacional d'autors literaris (escriptors, traductors i il·lustradors). Les estades, de fins a dos mesos de durada i amb un import màxim per estada de 10.000 euros, es realitzaran entre el 15 de desembre de 2021 i el 31 de desembre de 2022. El termini de presentació de sol·licituds romandrà obert fins al 15 d'octubre de 2021 a les 14.00h.

L’Agència de Residus de Catalunya ha publicat una convocatòria per a la concessió de subvencions per a projectes de foment de la recollida selectiva de residus municipals amb una dotació de 22 milions d’euros. El període de sol·licituds finalitza el 15/11/2021.

L’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) ha publicat una convocatòria d’ajudes per a iniciatives de reforçament de la competitivitat de les entitats integrants del Programa Catalunya Clústers per a la consolidació d'estructures amb un import subvencionable sol·licitat màxim de 60.000 euros. El període de sol·licituds finalitza el 21/10/2021 a les 14h.

• El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha convocat la concessió d'ajudes del "Programa ICEX Localitza" d'ICEX Espanya Exportació i Inversions, E.P.E destinades a donar suport als projectes d'internacionalització en mercats exteriors, amb excepció dels mercats dels Estats membres de la UE, de petites i mitjanes empreses espanyoles, amb una quantia màxima de 30.000€ per beneficiari. El període de sol·licituds finalitza el 21/10/2021.

• El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha convocat ajuts a les activitats de demostració en transferència tecnològica (PDR 2014-2022), amb l’objecte de donar suport a la transferència de coneixements tècnics i de gestió adaptats a les necessitats territorials i sectorials en els àmbits agrícoles, amb un import total de 3,5 milions d’euros. El període de sol·licituds finalitza el 30/11/2021.

• El Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a través de l’Empresa Nacional d’Innovació (ENISA) ha llançat una línia de finançament per donar suport i impulsar, projectes d'emprenedoria digital femení i reduir la bretxa de gènere existent en aquest àmbit. L’import màxim del préstec serà de 1,5 milions d’euros. El període de sol·licituds finalitza el 31/12/2021.

• El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a través de l’Empresa Nacional d’Innovació (ENISA) ha llançat el Programa AgroInnpulso, una línia d'emprenedoria digital en el sector de l'agroalimentació i el medi rural  orientada a donar suport a projectes empresarials de base tecnològica, a través del finançament, amb l'objectiu d'estimular i impulsar la transformació digital de les petites i mitjanes empreses del sector agroalimentari i del medi rural. L’import màxim del préstec serà de 1,5 milions d’euros. El període de sol·licituds finalitza el 31/12/2021.

• El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic ha llançat a través del Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) el Programa DUS 5000 d'ajudes per a inversions a projectes singulars locals d'energia neta en municipis de repte demogràfic. L'objectiu és impulsar la participació dels petits municipis en la transició energètica, garantir l'eficiència i l'estalvi dels edificis públics i assegurar el desplegament de la mobilitat elèctrica. Les ajudes subvencionaran el 85% de la inversió. Podran beneficiar-se ajuntaments, diputacions, mancomunitats, consells insulars, capítols i altres entitats públiques. El Programa està dotat amb 75 milions d'euros (ampliable) fins a novembre de 2022.

• El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic ha llançat a través del Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) el Programa MOVES III Mobilitat eficient & sostenible amb una dotació de 400 milions d’euros dirigida a incentivar la mobilitat elèctrica i particularment la compra de vehicles elèctrics i el desplegament d'infraestructura de recàrrega per a aquests vehicles. El període de sol·licituds finalitza el 31/12/2023.

• El Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha llançat a través del Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE) el Programa PREE 500, de rehabilitació energètica d’edificis existents a municipis de repte demogràfic, amb una dotació pressupostària de 50 milions d’euros (sol·licituds de participació fins el 31/12/2023 a les Comunitats Autònomes).

• El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic / IDAE - el Reial decret 477/2021 estableix les bases reguladores per a la concessió directa d'ajudes a les comunitats autònomes i Ceuta i Melilla, així com l'aprovació dels sis programes d'incentius d'autoconsum, emmagatzematge i usos tèrmics d'energies renovables. Els programes d'ajudes estan dotats amb una quantia inicial conjunta de 660 milions d'euros (ampliable) i s'atorguen mitjançant concurrència simple. Les sol·licituds d'ajuda podran cursar-se a partir del moment i en la forma que estableixin les comunitats i ciutats autònomes en les seves respectives convocatòries (fins al 31 de desembre de 2023), que hauran d'efectuar-se en un termini màxim de tres mesos des de l'entrada en vigor del RD.

Recordem que el Govern d'Espanya va llançar recentment la PÀGINA WEBplanderecuperacion.gob on es condensa tota la informació les convocatòries que actualment es troben obertes (recomanem consultar aquest apartat regularment atès que els terminis d'obertura són breus). També inclou informació sobre les formes d'accés als fons: licitacions, subvencions i ajuts, PERTE o manifestacions d'interès; els terminis establerts pel Pla; respostes a les preguntes més freqüents i notícies sobre la distribució dels fons i accés a documents i enllaços relacionats.

Així mateix, facilitem la previsió de futures convocatòries:

• El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic / IDAE ha aprovat el Reial Decret pel qual es regula la concessió directa d'ajuts, per valor de 150 milions d'euros, per a la restauració ambiental de zones afectades per la transició energètica en el marc de el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència corresponent a projectes de zones degradades a causa de la mineria del carbó.

• El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha aprovat una nova línia de 50 milions per fomentar la internacionalització de les empreses espanyoles en el marc del Fons per la Internacionalització de l'Empresa (FIEM).

Per ampliar informació sobre aquest tema o qualsevol dubte estem a la vostra disposició.

Assessorament en R+D+i | Abraham Arcos | innova@cecot.org

Informació facilitada per Foment