Entrevista a Laura Sallent sobre emprenedoria a Onda Cero

Entrevista a Laura Sallent sobre emprenedoria a Onda Cero

  Laura Sallent parla sobre emprenedoria a Onda Cero

El dia 16 d'abril es va celebrar el dia mundial de l'emprenedoria, entenent per emprenedoria tota aquella idea que es transforma en un projecte palpable, és a dir, en una empresa. Però com d'important és emprendre? Quines barreres es troben les persones que ho volen fer? Com ha evolucionat en els darrers anys? Per tractar tots aquests temes Laura Sallent va participar al programa "Lideratges" el programa dedicat a la dona i el seu entorn professional.

Com d'important és celebrar aquest dia? I sobretot, quina importància té avui en dia l'emprenedoria?, com has vist l'evolució de l'emprenedoria en els darrers anys?
Penso que és molt important realment celebrar aquest dia per donar visibilitat a l'emprenedoria i especialment a les persones que es llancen a emprendre. De fet, segons algunes dades del GEM que és l'informe del Global Entrepreneurship Monitor, pels anys 2022 i 2023, només el 50% de la població enquestada considerava que ser emprenedor era una bona opció professional, em refereixo només 50%, perquè el 2019 era del 63%, el 2020 va ser del 60%. Per tant, hi ha una davallada en aquest sentit i penso que dies com aquest són una gran oportunitat per posar de manifest la importància que té l'emprenedoria i donar valor a totes aquelles persones que realment desitgen emprendre.

I amb relació a la segona pregunta, sobre com he vist l'evolució de l'emprenedoria, fixa't també que segons el mateix estudi del GEM la taxa d'activitat emprenedora (aquell percentatge de persones de la població adulta que manifesta que és empresària en fase inicial) a Catalunya és del 6,9%. Si ho comparem amb dades de l'Estat espanyol, és una taxa alta, de fet estem liderant l'emprenedoria a Espanya, però, tanmateix, si ho comparem amb dades europees, encara estem per sota. Per tant, crec que anem pel bon camí, però encara queda camí per recórrer.
 
Quines són les claus que s'han de tenir en compte a l'hora de començar amb un nou negoci? Quines són les principals barreres que es troben les persones que volen emprendre?
Jo sempre aconsello a la persona emprenedora validar la idea de negoci abans d'arrencar-la. Moltes persones a l'hora d'emprendre es pensen que amb la seva idea, amb la seva iniciativa emprenedora, és suficient. Crec que és clau, primer, deixar-se acompanyar per persones professionals que podem ajudar i especialment sentir i escoltar molt de prop el mercat, perquè al final és clau entendre bé què és el que vol el mercat, i que és el que necessita el mercat perquè la idea sigui un èxit.

Amb relació a quines són les principals barreres a les quals es troba el dia d'avui una persona emprenedora, hi ha vàries. Destacaria la falta de formació i de preparació per arrencar un nou negoci, a vegades les ganes ens poden i volem arrancar de seguida i estem sense aquesta preparació prèvia.

Després, un obstacle, i de fet un problema que tenen moltes de les empreses que arranquen, és posar molt el focus en el producte o el servei. És a dir, he vist moltes empreses amb un producte o servei excel·lent, però s'han oblidat del mercat, llavors no han posat el focus suficient en veure què és el que necessitava la gent, on estava el seu públic objectiu i, per tant, acaben fracassant. I finalment, un problema també, que no només tenen les empreses de nova creació sinó que penso que és un problema de manifest amb moltes de les empreses que estan el dia d'avui operant, és la falta de personal, vull dir, ens falta trobar la posició, la persona adequada per la posició adequada i crec que hi ha un decalatge entre el que les empreses necessiten i el que ara mateix ofereix el mercat laboral.
 
Per acabar, de quina manera ajudeu des de la Cecot a l’emprenedoria?
A Cecot treballem intensament per promoure l'emprenedoria arreu de Catalunya i ara mateix estem treballant en quatre àrees de treball.

La primera és el suport a l'empresa naixent, per tant, ajudem les persones emprenedores a crear un negoci. De fet, també som punt PAE, en conseqüència, ajudem en tots els tràmits de donar-se d'alta com a autònom, crear una societat, etcètera. Permetem que just mencioni un programa que es diu Healthcare Vallès, que està enfocat a startups del sector salut que en aquest precís moment estem llançant la "call" de projectes i, per tant, estem buscant a startups que vulguin pre accelerar-se de la mà d'empreses centrades a l'ecosistema del Vallès com per exemple la Mútua, el Consorci Sanitari, entre moltes altres empreses que col·laboren.

En matèria d'emprenedoria no només ajudem a crear una empresa des de zero, sinó també a reemprendre-la. La Cecot som una entitat impulsora del servei de Reempresa, que ajuda a emprendre a través de l'adquisició d'un negoci ja en funcionament. Per tant, si alguna persona emprenedora ens està sentint i entra a reempresa.org trobarà més de 1.200 empreses arreu de Catalunya que cerquen relleu i que, per tant, és més fàcil emprendre a través d'una empresa que ja funciona. I després, un cop l'empresa ja està en funcionament, és clau també consolidar l'empresa en el mercat, i tenim aquí el servei de HelpEmpresa que ajuda a totes les empreses que estan ja en el mercat a fer un diagnòstic de la seva situació i consolidar-se i créixer, així com buscar solucions de finançament mitjançant l'oficina de finançament que just vam crear el 2023.

Aquesta activitat s’ha dut a terme en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, en el marc del programa EmprènCat.

Sobre el Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial
 
Sota el paraigües del Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial s’ofereix assessorament a les persones emprenedores i empresàries a través de les diferents àrees de treball:  

  • Creació d’empreses: les persones emprenedores poden rebre assessorament i acompanyament en totes les fases de la creació de la seva empresa. A més, al ser punt PAE, també ens ocupem dels tràmits d’alta. Per a més informació: https://serveis.cecot.org/Serveis/Emprenedoria  
  • Transmissió empresarial: si tens una empresa o negoci, ja no pots donar-li continuïtat i cerques un relleu; o si ets emprenedor i et planteges emprendre a través de la compra d’una empresa en funcionament, a través del servei de Reempresa t’acompanyem i assessorem en totes les fases de la compra o la venda de l’empresa. Per a més informació: https://www.reempresa.org/  
  • Consolidació i creixement: oferim acompanyament a les persones emprenedores i empresàries en el procés de consolidar la seva empresa i fer-la créixer, a través d’assessorament especialitzat i actuacions formatives. A més, a través del servei de HelpEmpresa, podem fer un diagnòstic integral de la situació de la teva empresa, donar-te consells per fer-la més resilient per afrontar reptes a futur. Si la teva empresa té problemes de viabilitat, també t’acompanyem en el procés de reestructuració o tancament honest i ordenat. Per a més informació: https://helpempresa.com/  
  • Oficina de finançament: tant si ets emprenedor/a o empresari/a, t’ajudem a trobar la millor solució de finançament per al teu projecte o empresa, ja sigui per a la seva constitució com per fer-la créixer amb noves inversions. Per a més informació: https://serveis.cecot.org/Pagines/Oficina-de-financament  

 
Per a més informació:
 
Departament de comunicació de la  Cecot 
premsa@cecot.org | Tel. 93 736 11 15 | Mòbil 630 91 80 26