El Govern estatal ha aprovat activar la primera línia d’avals públics a pimes i autònoms prevista en el Reial Decret Llei 8/2020

El Govern estatal ha aprovat activar la primera línia d’avals públics a pimes i autònoms prevista en el Reial Decret Llei 8/2020 de 17 de març, a través de l’ICO, per donar liquiditat a autònoms i empreses de 100.000 milions d’euros. En aquest sentit, ahir el Consell de Ministres va aprovar les característiques del primer tram de la línia, per un import de 20.000 milions d’euros, el 50% del qual es farà servir per garantir préstecs d'autònoms i pimes.

  • La línia, que és retroactiva per a operacions concedides des del 18 de març, permet afrontar finançament per a pagament de salaris, factures, circulant o altres necessitats de liquiditat, incloent-hi venciments d'obligacions financeres o tributàries.
  • La garantia cobreix, en el cas d'autònoms i pimes, el 80% dels nous préstecs i renovacions de finançament.
  • Per a la resta d'empreses, es garanteix el 70% del nou finançament concedit i el 60% de les operacions de renovació.
  • Aquesta línia serà gestionada per l’ICO, en col·laboració amb les entitats financeres.
  • No s'ha fixat un tipus d'interès màxim per als préstecs però sí un termini màxim de cinc anys.

Ens informem des del Instituto de Crédito Oficial (ICO), que estan treballant en el desenvolupament del Contracte de Garantia amb les entitats financeres, perquè sigui signat amb l'ICO quan abans millor. Un cop signat, les entitats posaran els préstecs a disposició dels autònoms i empreses. Calculen que la línia trigarà a estar operativa uns deu dies aproximadament.
Aquestes línies de finançament es tramitaran en les entitats financeres. La Cecot, a través del Servei d'Assessorament en productes financers, posa a disposició d'empreses i autònoms un equip d'especialistes de les principals entitats financeres.