La Trobada Anual de Professionals de Recursos Humans posa de manifest la necessitat d'innovar i adaptar les estratègies de gestió de talent

La Trobada Anual de Professionals de Recursos Humans posa de manifest la necessitat d'innovar i adaptar les estratègies de gestió de talent

Si no vas poder assistir a la #TrobadaCecotRH i vols conèixer els consells dels ponents convidats a la sessió, no et perdis les entrevistes a Aleix Valls, Toni Pérez i Jaume Gurt,  i descobreix com enfrontar els reptes actuals del món laboral des de la perspectiva dels recursos humans!

 

La Trobada Anual de Professionals de Recursos Humans posa de manifest la necessitat d'innovar i adaptar les estratègies de gestió de talent

En diversos sectors, cada cop és més difícil trobar i retenir talent qualificat, una preocupació compartida tant per empreses com per organitzacions, que es troben davant del repte de motivar i fidelitzar els seus empleats. Aquesta problemàtica ha estat el centre de la Trobada Anual de Professionals de Recursos Humans, organitzada pel Club Cecot de Recursos humans i destinada a professionals del sector.

Angel Buxó, president del Club Cecot de Recursos Humans ha destacat la importància d'aquest esdeveniment com a fòrum per generar noves visions en la gestió de persones en un món canviant amb nous valors socials. “Aquest és l'objectiu d'aquesta primera trobada, que sense dubte ha de continuar a causa del seu èxit”, ha destacat Buxó.

La dificultat de les petites i mitjanes empreses per retenir talent és evident, especialment en comparació amb les grans corporacions que poden oferir avantatges significatius, ha manifestat el president del Club, qui a més ha destacat que "aquesta disparitat accentua la necessitat d'intervencions governamentals com la Conselleria d'Ensenyament i el Ministeri d'Educació per millorar l'orientació educativa i preparar millor els estudiants per a les demandes futures del mercat laboral".

Els ponents convidats van oferir una visió diversa i enriquidora sobre com abordar els reptes de la retenció i fidelització de talent i la millora de les condicions laborals. Aleix Valls, reconegut per la seva experiència en tecnologia i innovació, va subratllar la importància de la intel·ligència artificial aplicada a la gestió de recursos humans, subratllant com aquesta pot millorar l'eficiència i l'adaptabilitat en les organitzacions modernes. En l'actualitat, la tecnologia s'ha convertit en un element estructural per atreure talent. Aleix Valls, expert en tecnologia i innovació, subratlla la importància d'oferir entorns tecnològics avançats per captar professionals qualificats. " Les empreses que no ofereixin entorns tecnològics avançats els hi serà impossible atraure persones que vulguin desenvolupar-se", explica Valls. A més, afegeix que les empreses que no proporcionin tecnologia adequada als seus treballadors es trobaran amb un desafiament significatiu, ja que aquests buscaran noves oportunitats on puguin desenvolupar-se. "La tecnologia és clau per al talent", afirma l'expert.

Valls també destaca que el repte més important en una transformació digital són les persones. "La tecnologia està disponible, l'estratègia és clara, però la meva experiència mostra que, en les organitzacions que es volen transformar, el repte més gran és la cultura", assenyala. El veritable desafiament, segons Valls, és ajudar les persones a fer aquest canvi i aquesta transició. "Com ajudem les persones a fer aquest canvi i aquesta transició?", pregunta retòricament, posant de manifest la complexitat d'aquesta tasca.

Toni Pérez, expert en canvi organitzacional i salut integral, va explorar estratègies per passar de la retenció del talent a la seva fidelització mitjançant un enfocament en la salut i el benestar dels treballadors. La seva perspectiva va posar èmfasi en la importància de comprendre les motivacions personals dels empleats per crear entorns de treball satisfactoris i sostenibles. Per Pérez, una estratègia clau és conèixer bé els treballadors. "És important escoltar el treballador, perquè un cop detectem la motivació d'aquest treballador, llavors podem conèixer-lo millor", explica. Això implica responsabilitzar els treballadors de la seva pròpia salut i donar-los les eines necessàries per gestionar-la.

Finalment, Jaume Gurt, advisor, mentor i consultor independent, va compartir la seva visió sobre la creació d'empreses 'felizes', on el benestar dels treballadors és central per millorar la competitivitat i l'impacte positiu en el mercat. La seva crida a una cultura empresarial coherent i una direcció compromesa demostra com aquestes pràctiques poden transformar les organitzacions i fomentar un compromís autèntic per part dels empleats. Pel consultor, la clau per a un reclutament i una gestió de talent efectius rau en la cultura, la coherència, la convicció de la direcció i la implicació de les persones, tot això en un entorn de confiança i formació contínua.

L'objectiu de l'esdeveniment va ser crear un espai de debat i intercanvi, centrat en l'aprenentatge de bones pràctiques, segons explica el secretari general de la Cecot, Oriol Alba, "a través d'aquest fòrum ha estat possible explorar estratègies efectives que podrien ser implementades per millorar les condicions laborals i, en conseqüència, l'atractiu i la retenció de talent en les empreses".

"La crida per millorar les pràctiques empresarials és clara, amb un enfocament en la creació d'entorns laborals més atractius i satisfactoris. Aquest tipus d'iniciatives no només busquen beneficiar les organitzacions en termes de rendiment i productivitat, sinó també en la seva capacitat per competir en un mercat laboral cada vegada més competitiu i exigent" ha subratllat Alba.

En conclusió, la trobada ha posat de manifest la necessitat urgent d'innovar i adaptar les estratègies de gestió de talent per respondre als reptes actuals del món laboral. A través del coneixement i la col·laboració entre professionals, s'espera impulsar canvis positius.