El director general del centre internacional d’HP considera la resiliència i l’adaptabilitat eines claus per afrontar els riscos empresarials

El director general del centre internacional d’HP considera la resiliència i l’adaptabilitat eines claus per afrontar els riscos empresarials

Ramon Pastor, director general del centre internacional d’HP a Barcelona, considera la resiliència i l’adaptabilitat eines claus per afrontar els riscos empresarials

 

Ramon Pastor, director general del centre internacional d’HP a Barcelona,  explora en aquesta entrevista els principals riscos que afecten les empreses a Catalunya i les estratègies per abordar-los.

"Els riscos més rellevants que veiem per a les empreses d'aquí a Catalunya són, en primer lloc, la ruptura de les cadenes de subministrament," afirma Pastor. "Això crea discontinuïtats que les empreses han d'estar preparades per afrontar, sent resilients i molt conscients de les noves eines de la indústria 4.0, que ofereixen esquemes de producció, estocatge i logística molt més resilients."

Pastor destaca la importància de tenir línies de producció adaptables i reconfigurables per fer diferents productes segons la demanda. "Això crea una estratègia de manufactura distribuïda, no centralitzada, sinó distribuïda, produint molt a prop d'on està la demanda, amb una producció cada vegada menys en massa i molt més sota demanda, de productes molt més costosos," explica.

Pel que fa als beneficis de compartir coneixement sobre riscos, Pastor subratlla que "els riscos avui dia són molt complexos i interconnectats. Val molt la pena veure com altres sectors miren els riscos i com els afronten, perquè en un món tan interconnectat i amb sectors tan dependents, podem aprendre molt de les millors pràctiques d'altres empreses."

El professional també assenyala que, mentre les grans empreses disposen de moltes eines, estudis i plans de continuïtat de negoci per gestionar els riscos i transformar-los en oportunitats, les petites i mitjanes empreses es beneficien enormement d'aquests estudis i fòrums de diàleg on es comparteixen pràctiques per ser cada vegada més resilients.

"A l'hora de gestionar riscos, cal tenir-los en compte sense obsessionar-s'hi. Pensar sempre en els riscos pot paralitzar, però cal estar alerta de la probabilitat que el risc esdevingui, quin seria l'impacte, quina és la contingència que tens i en quin moment l'activaràs. Si això ho tens clar, pots començar a fer un pla de negoci amb aquesta guia al costat i tenir pautes de conducta clares per a tu i el teu equip."

Vols saber més sobre gestió de riscos empresarials? No et perdis entrevistes a altres experts en gestió de riscos empresarials  i descobreix eines, consells i tendències per al 2024, i obtén una visió completa sobre l'adaptabilitat empresarial i la gestió de riscos.