Fons Next Generation EU: Actualització convocatòries subvencions

Us informem sobre les últimes convocatòries rellevants publicades sobre les subvencions vinculades al Pla de Recuperació per a Europa ''NextGeneration EU'' i al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència:

• El Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha llançat subvencions per a la realització d'accions de formació en àrees prioritàries dirigides prioritàriament a persones treballadores desocupades (FOAP). La quantia màxima que pot concedir-se a una entitat sol·licitant és un import equivalent al 70% de la mitjana de la seva xifra de negoci anual dels anys 2017, 2018 i 2019. El període de sol·licituds finalitza el 14/09/2021.

• El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme va presentar el passat 19 d’abril de 2021 l'Estratègia de Sostenibilitat Turística en Destinacions  per transformar les destinacions d'acord a criteris sostenibles alineats amb els Objectius de l'Agenda 2030. Per aquest 2021 es destinaran 660 milions d’euros entre totes les comunitats autònomes. El període de sol·licituds finalitza el 20/09/2021.

• El Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital a través de Red.es ha llançat ajudes destinades a projectes de recerca i desenvolupament en intel·ligència artificial i altres tecnologies digitals i la seva integració en les cadenes de valor (any 2021). El període de sol·licituds finalitza el 08/10/2021.

• L’Agència de Residus de Catalunya ha publicat una convocatòria per a la concessió de subvencions per a projectes de foment de la recollida selectiva de residus municipals amb una dotació de 22 milions d’euros. El període de sol·licituds finalitza el 15/11/2021.

• El Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a través de l’Empresa Nacional d’Innovació (ENISA) ha llançat una línia de finançament per donar suport i impulsar, projectes d'emprenedoria digital femení i reduir la bretxa de gènere existent en aquest àmbit. L’import màxim del préstec serà de 1,5 milions d’euros. El període de sol·licituds finalitza el 31/12/2021

• El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a través de l’Empresa Nacional d’Innovació (ENISA) ha llançat el Programa AgroInnpulso, una línia d'emprenedoria digital en el sector de l'agroalimentació i el medi rural  orientada a donar suport a projectes empresarials de base tecnològica, a través del finançament, amb l'objectiu d'estimular i impulsar la transformació digital de les petites i mitjanes empreses del sector agroalimentari i del medi rural. L’import màxim del préstec serà de 1,5 milions d’euros. El període de sol·licituds finalitza el 31/12/2021.

• El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic ha llançat a través del Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) el Programa MOVES III Mobilitat eficient & sostenible amb una dotació de 400 milions d’euros dirigida a incentivar la mobilitat elèctrica i particularment la compra de vehicles elèctrics i el desplegament d'infraestructura de recàrrega per a aquests vehicles. El període de sol·licituds finalitza el 31/12/2023

També us informem de les convocatòries es troben actualment obertes:

• El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic ha llançat a través del Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) el Programa DUS 5000 d'ajudes per a inversions a projectes singulars locals d'energia neta en municipis de repte demogràfic. L'objectiu és impulsar la participació dels petits municipis en la transició energètica, garantir l'eficiència i l'estalvi dels edificis públics i assegurar el desplegament de la mobilitat elèctrica. Les ajudes subvencionaran el 85% de la inversió. Podran beneficiar-se ajuntaments, diputacions, mancomunitats, consells insulars, capítols i altres entitats públiques. El Programa està dotat amb 75 milions d'euros (ampliable) fins a novembre de 2022.

• El Ministeri de Ciència i Innovació ha llançat la convocatòria de subvencions per a ajudes dins del Subprograma Estatal Infraestructures de l’Acció Estratègica en Salut 2017-2020. Es tracta d´inversions encaminades al desplegament d’infraestructura científica i adquisicions d’equipament i infraestructura científica-tècnica en torn al Sistema Nacional de Salut, dotada amb 15 milions d’euros per a persones jurídiques que no realitzen activitat econòmica (el període de sol·licituds finalitza el 9/09/2021)

• El Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transició Digital ha llançat el Programa d’Universalització d’Infraestructures Digitals per a la Cohesió- Banda Ampla (UNICO-Banda Ampla), dotat amb 250 milions d’euros en ajudes a la realització de projectes en el marc del programa (sol·licituds de participació fins al 10/09/2021).

• L´Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) ha llançat una convocatòria de subvencions per a les despeses de funcionament de sales amb programació estable de música en viu a Catalunya durant la situació de crisi sanitària de la COVID-19. L'import serà com a màxim de 200.000 euros segons la despesa declarada i depenent de l'aforament de la sala. El termini de sol·licitud és fins al 14/09/2021.

• El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha publicat els bases reguladores de subvencions per a agrupacions d’entitats que realitzin projectes d’investigació i reforma en matèria d’investigació per al desenvolupament tecnològic, la innovació i l’equilibri de la cadena de comercialització al sector pesquer i de l’aqüicultura. Especialment dirigida a incentivar la participació de dones. Termini de sol·licitud fins al 17/09/2021.

• El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic ha llançat a través del Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) el Pla MOVES Singulares II, amb 100 milions en ajudes a projectes singulars en mobilitat elèctrica en la seva primera convocatòria (sol·licituds de participació fins a mitjans de setembre).

• El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha llançat el Programa d'ajudes a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà. Cerca promoure l'articulació d'un sistema fiable, atractiu, accessible i assequible de transport públic urbà amb flotes més modernes, eficients i de nul·les emissions, així com fomentar una distribució urbana de mercaderies sostenible i un concepte de mobilitat intel·ligent i digitalitzada. Pressupost: 1.000 milions d'euros. Es poden enviar sol·licituds fins al 30 de setembre de 2021 a les 14.00h.

• El Ministeri de Cultura i Esport ha llançat la convocatòria de subvencions per al foment de la mobilitat internacional d'autors literaris (escriptors, traductors i il·lustradors). Les estades, de fins a dos mesos de durada i amb un import màxim per estada de 10.000 euros, es realitzaran entre el 15 de desembre de 2021 i el 31 de desembre de 2022. El termini de presentació de sol·licituds romandrà obert fins al 15 d'octubre de 2021 a les 14.00h.

• El Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha llançat a través del Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE) el Programa PREE 500, de rehabilitació energètica d’edificis existents a municipis de repte demogràfic, amb una dotació pressupostària de 50 milions d’euros (sol·licituds de participació fins el 31/12/2023 a les Comunitats Autònomes).

• El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic / IDAE - el Reial decret 477/2021 estableix les bases reguladores per a la concessió directa d'ajudes a les comunitats autònomes i Ceuta i Melilla, així com l'aprovació dels sis programes d'incentius d'autoconsum, emmagatzematge i usos tèrmics d'energies renovables. Els programes d'ajudes estan dotats amb una quantia inicial conjunta de 660 milions d'euros (ampliable) i s'atorguen mitjançant concurrència simple. Les sol·licituds d'ajuda podran cursar-se a partir del moment i en la forma que estableixin les comunitats i ciutats autònomes en les seves respectives convocatòries (fins al 31 de desembre de 2023), que hauran d'efectuar-se en un termini màxim de tres mesos des de l'entrada en vigor del RD.

El Govern d'Espanya va llançar recentment la pàgina web planderecuperacion.gob on es condensa tota la informació les convocatòries que actualment es troben obertes (recomanem consultar aquest apartat regularment atès que els terminis d'obertura són breus). També inclou informació sobre les formes d'accés als fons: licitacions, subvencions i ajuts, PERTE o manifestacions d'interès; els terminis establerts pel Pla; respostes a les preguntes més freqüents i notícies sobre la distribució dels fons i accés a documents i enllaços relacionats.

Per ampliar informació sobre aquest tema o qualsevol dubte estem a la vostra disposició.

Assessorament en R+D+i | Abraham Arcos | innova@cecot.org

Informació facilitada per Foment