Ajudes dirigides a l'impuls de la millora de la productivitat en petites i mitjanes empreses industrials a través de projectes pilot de reducció de la jornada laboral

El 16 de desembre es va publicar al BOE l’Ordre ICT/1238/2022, per la qual s'estableixen les bases reguladores de subvencions per a l'impuls de la millora de la productivitat en petites i mitjanes empreses industrials a través de projectes pilot de reducció de la jornada laboral. El 13 d'abril es va publicar la convocatòria per a la concessió d'ajudes.

La convocatòria té per objecte el finançament de projectes pilot d'innovació en matèria d'organització empresarial que permetin millorar la productivitat de les pimes industrials i que incorporin, entre altres, mesures destinades a la reducció de les jornades laborals sense reducció salarial i sempre que no concorri alguna causa d’exclusió a subvencions.

Podran tenir la condició de beneficiàries, les empreses amb les característiques següents:

- Pertànyer al sector industrial (annex I de l'ordre)

- Plantilla fins a 250 persones treballadores.

- Volum de negoci anual fins a 50 milions d'euros.

Aquests projectes hauran d’incorporar, com a mínim, els següents elements:

• Compromís empresarial de reducció de la jornada laboral ordinària a temps complet que reflecteixi una reducció mínima del 10% de la jornada en còmput setmanal, durant un mínim de dos anys. En cap cas, aquest compromís pot afectar les retribucions salarials que corresponguin al 100% de jornada.

• S’ha de garantir que el nombre de dones participants sigui igual que el percentatge existent en la plantilla, amb un màxim de desviació, respecte al percentatge de gènere en la plantilla, del 10%.

• Mesures organitzatives o formatives per optimitzar el temps de treball que cal implementar durant tota la durada del projecte pilot i que redundin en la millora de la productivitat de l'empresa.

• Indicadors que mesurin la millora de l'evolució de la productivitat del treball a l'empresa o centre de treball, que seran avaluats periòdicament.

La proposta del nombre de treballadors participants en el projecte pilot fet per l’empresa ha d’afectar com a mínim un percentatge de la plantilla de l’empresa o centre de treball, en els termes que es determinen a continuació, en funció de la seva mida.

→ Empreses o centres de treball de fins a 20 persones treballadores: almenys el 30% dels treballadors.

→ Empreses o centres de treball d’entre 21 i 249 persones treballadores: almenys el 25% dels treballadors.

Tindran la consideració de despeses subvencionables:

• Els costos salarials del personal afectat per la reducció de la jornada laboral que l’empresa hagi de suportar (part proporcional)

• Despeses de contractació dels serveis de formació relativa a l'optimització del temps de treball dels treballadors afectats a la implementació del projecte pilot.

• Despeses de contractació de serveis externs d'assessorament per al disseny o redisseny de processos afectats pel projecte pilot i directament vinculats a la producció de béns i serveis de l'empresa, o costos de personal implicat vinculat a aquestes funcions.

• La despesa derivada de l’informe elaborat per un auditor, inscrit en el Registre Oficial d’Auditors de Comptes, exigit en l’article 20.4 de l’Ordre, l’import màxim subvencionable de la qual no podrà excedir de l’1% de la totalitat del pressupost subvencionable del projecte.

Les despeses subvencionables del projecte pilot s’hauran de dur a terme en el termini de dotze mesos a comptar des de l’endemà de la resolució de concessió, excepte la despesa derivada de l’informe d’auditoria, que es podrà realitzar dins del termini concedit per a presentar la documentació justificativa.

El finançament màxim de cada projecte pilot serà de 200.000 €, amb les següents limitacions segons la tipologia de despesa:

→ Per costos salarials de personal s’estableix un topall de 150.000 € segons el següent detall:

Número de persones treballadores de l'empresa

Subvenció assignada

Fins a 10 persones.

90% de la despesa de personal suportada per l'empresa a conseqüència de la reducció de la jornada durant el primer any.

Entre 11 i 52 persones.

80% de la despesa de personal suportat per l’empresa a conseqüència de la reducció de la jornada durant el primer any.

Entre 53 i 249 persones.

75% de la despesa de personal suportada per l'empresa a conseqüència de la reducció de la jornada durant el primer any.

 → Per costos de formació, fins al 100 % de la despesa justificada.

→ Per costos de col·laboracions externes i personal intern, fins al 80% de la despesa justificada.

Data de finalització de el període de sol·licitud: Un mes a comptar des de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el BOE, és a dir, fins al 13 de maig de 2023.

Assessorament en Igualtat | Pere Ejarque i Laia Sabater | igualtat@cecot.org