La importància de la B40/Ronda Vallès per al futur econòmic de Catalunya

La importància de la B40/Ronda Vallès per al futur econòmic de Catalunya

Ahir vam tenir l'oportunitat de comparèixer, juntament amb la Cambra de Comerç de Sabadell, a la Comissió de Territori del Parlament presidida pel Ramon Tremosa-i-Balcells per destacar l'essencial paper de la B40/Ronda Vallès en el desenvolupament econòmic de la regió. Aquesta intervenció va posar de manifest diversos aspectes clau:

1. La necessitat d'infraestructures per al creixement econòmic

La millora de la qualitat de vida i el creixement econòmic van de la mà amb una infraestructura de transport adequada. Catalunya té una situació geogràfica estratègica i una estructura productiva potent, però pateix una mancança significativa en termes d'infraestructures.

2. L'espera de dècades

La B40/Ronda Vallès ja era un projecte previst des de l'any 1966 i ha acumulat dècades d'incompliments ministerials.

3. La necessitat de trencar la radialitat

El sistema viari de Catalunya es caracteritza per una elevada radialitat centrada en la Regió Metropolitana de Barcelona. La Ronda Vallès va ser concebuda per trencar aquesta situació i permetria:

-          Estalviar costos logístics i millorar la competitivitat.
-          Reduir els costos associats a la mobilitat laboral.
-          Augmentar la capacitat d'atracció de talent.
-          Millorar la connectivitat amb infraestructures clau.
-          Reduir la congestió del trànsit.
-          Minimitzar els accidents de trànsit.
-          Reduir l'impacte ambiental.

Fa anys que les entitats treballem en propostes de mobilitat al territori que compten amb un gran consens per part d’entitats, institucions i administracions, i que pretenen la millora de la interconnexió i la mobilitat entre comarques en benefici de les persones que hi viuen i hi treballen.

Des de la Patronal Cecot vam demanar als partits polítics i als governs que esgotessin totes les vies de negociació que calgués perquè aquestes infraestructures de connexió son clau.

També els vam recordar que cal millorar les interconnexions entre FGC i Rodalies, així com aplicar altres mesures de transport col·lectiu a la Regió Metropolitana. 

Aquesta compareixença al Parlament de Catalunya ha posat en relleu la crida unànime a la necessitat de posar en marxa la B40/Ronda Vallès per impulsar el creixement econòmic de la regió i millorar la qualitat de vida dels seus habitants. La infraestructura és una peça crucial en el futur de Catalunya.

Vídeo de la intervenció - Minut 31 i rèplica a 1h44.