Les dones guanyen terreny en el món de l’emprenedoria

Les dones guanyen terreny en el món de l’emprenedoria

Catalunya continua liderant el panorama emprenedor a l'Estat, amb una Taxa d'Activitat Emprenedora del 6,9%, segons el recent informe del Global Entrepreneurship Monitor (GEM) dels anys 2022 – 2023. Aquest estudi destaca l'esperit emprenedor català, caracteritzat per la seva proactivitat i innovació, el qual ha propiciat la creació d'empreses compromeses amb el territori, generant riquesa i ocupació.
 
En el context actual, és crucial analitzar la bretxa de gènere en l’àrea de l'emprenedoria. En base a l’estudi GEM, el percentatge d'homes emprenedors continua superant el de les dones en la majoria de les etapes del procés. Tot i això, aquesta bretxa es redueix en les fases potencials i de consolidació, amb un 47% de dones i un 53% d'homes. Per altra banda, és important donar a conèixer que la proporció de dones és major en la fase d'emprenedors naixents, representant un 54% del total.
 
Tot i que la bretxa de gènere persisteix avui en dia, hi ha senyals encoratjadors que mostren canvis significatius, com per exemple que la taxa d'emprenedoria és del 7,3% entre homes i del 6,5% entre dones. Aquesta tendència indica clarament que les dones emprenedores estan guanyant terreny amb el pas dels anys, però encara hi ha molta feina per fer a l’hora de fomentar l'emprenedoria des d'una perspectiva femenina.
 
Des del departament d'emprenedoria i creixement empresarial de la Cecot impulsem l’emprenedoria, indiferentment del gènere de cada persona.
 
Des del 2018 i fins al desembre del 2023, hem ajudat a constituir un total de 112 empreses, 51 de les quals han estat liderades per dones, per mitjà d’un acompanyament i assessorament especialitzat. A més, cal destacar que de les 388 persones ateses pel Departament d'Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Cecot, un 42% eren dones amb la voluntat d’emprendre un negoci des de zero.
 
Cas d’èxit de dones emprenedores
 
Un dels casos d'èxit més destacats és el de Paula Pucci i Ana Gregorio, emprenedores del projecte “Laboratorio Dental Corodent”.
 
Les emprenedores expliquen que són moltes les motivacions que les van impulsar a emprendre, però subratllen que “la independència i l’autonomia, la idea de crear i dirigir el nostre propi laboratori dental ens dona l'oportunitat de prendre decisions empresarialsi creatives per nosaltres mateixes
 
La Paula i l’Ana han explicat que com a emprenedora, “tens la llibertat de prendre les teves pròpies decisions i dirigir el teu negoci segons els teus propis valors i objectius”, i han definit el procés com un camí d’aprenentatge continu i creixement personal i professional. A més, han volgut destacar que l’emprenedoria proporciona l'oportunitat de crear “un impacte positiu en la teva comunitat”, ja sigui a través de la “innovació, la creació d'ocupació o la solució de problemes socials”.
 
"L'assessorament rebut pel punt PAE de Cecot ens ha proporcionat orientació i assistència especialitzada en aspectes claus del procés empresarial"; Paula Pucci i Ana Gregorio, emprenedores del Laboratorio Dental Corodent.
 
Coneix el cas d’èxit aquí
 
Per a més informació:  
 
Departament de comunicació de la  Cecot

premsa@cecot.org | Tel. 93 736 11 15 | Mòbil 630 91 80 26