Llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular

El passat mes d’abril es va publicar al BOE la Ley 7/2022, de 8 de abril, de residuos y suelos contaminados para una economía circular amb l’objectiu d’impulsar una economia circular revisant l’actual normativa de residus i sòls contaminats.

A continuació es presenten les seves principals novetats:

RESTRICCIONS ALS PLÀSTICS D’UN SOL ÚS

Objectius de reducció: La Llei estableix un objectiu de reducció en pes de la comercialització de determinats productes de plàstic d'un sol ús (com els gots per a begudes i les seves tapes o els recipients per a aliments) del 50% per a l'any 2026, i del 70% per al 2030 respecte a l'any 2022, quedant obligats tots els agents implicats en la comercialització d’aquests productes a fomentar l’ús d’alternatives reutilitzables o d'un altre material no plàstic i, a partir de l'1 de gener de 2023, a cobrar un preu per cadascun dels productes de plàstic de l'Annex IV.A que es lliurin al consumidor, reflectint-ho de forma separada al tiquet.

Prohibició: Es prohibeix la introducció al mercat de determinats productes de plàstic d'un sol ús inclosos a l'annex IV.B (com plats, coberts, palletes, alguns bastonets de cotó, etc.), de qualsevol producte de plàstic fabricat amb plàstic oxodegradable i de productes que continguin microesferes de plàstic afegides intencionadament.

MESURES RELATIVES A LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

Subproductes i fi de la consideració de residus: Es confereix competències a les comunitats autònomes per a l'autorització de determinades substàncies com subproductes i per a la declaració de fi de la condició de residus.

Excedents: Prohibició de destrucció o eliminació mitjançant dipòsit a l'abocador dels excedents no venuts de determinats productes no peribles, com tèxtils, joguines i aparells elèctrics, llevat que s'hagin de destruir d'acord amb una altra normativa o per protecció del consumidor.

Aigua potable: Els establiments del sector de l'hostaleria i la restauració deuran oferir la possibilitat de consum d’aigua no envasada de manera gratuïta.

Comerços d'alimentació: Hauran d'acceptar l'ús de recipients reutilitzables adequats. Com a molt tard l’1 de gener de 2023 els comerços minoristes d'alimentació de superfície igual o superior a 400 metres hauran de destinar almenys el 20% de la seva àrea de venda a productes sense embalatge primari, inclosa venda a granel o envasos reutilitzables.

Residus perillosos: Els productors inicials de residus perillosos hauran de disposar a partir de l'1 de juliol del 2022 d'un pla de minimització que inclogui les pràctiques a adoptar per reduir la quantitat de residus generats, així com informar dels resultats cada quatre anys a la comunitat autònoma on estigui ubicat el centre productor. Queden exceptuats d'aquesta obligació els productors inicials que generin menys de 10 tones/any a cada centre productor, les empreses d'instal·lació i manteniment i els productors que disposin de la certificació EMAS o un altre sistema equivalent.

PRODUCCIÓ, POSSESSIÓ I GESTIÓ DE RESIDUS

Obligacions dels productors inicials o altres posseïdors de residus: Se'n regulen les obligacions relatives a la gestió dels seus residus, així com les relatives al emmagatzematge, barreja, envasament i etiquetatge dels seus residus. Es preveu que la responsabilitat del productor inicial o posseïdor del residu no conclourà fins al tractament complet del mateix, degudament documentat a través dels corresponents documents de trasllat de residus, i quan sigui necessari, mitjançant un certificat o declaració responsable de la instal·lació de tractament final, els quals podran ser sol·licitats pel productor inicial o posseïdor. Per reglament es podran establir, si escau, les possibles exempcions, sempre que se'n garanteixi la traçabilitat i la gestió correcta dels residus. S’estableix l’obligació de subscriure una garantia financera pels productors de residus perillosos que generin més de 10 tones/any.

Obligacions en la gestió de residus: Es regulen les obligacions generals dels gestors en relació amb els requisits d'emmagatzematge, transport, separació i etiquetatge. Així mateix, es regula l'obligació de subscripció de fiances, assegurances o garanties financeres equivalents, així com les obligacions específiques dels gestors de residus perillosos o en els casos en què es prevegi en normes específiques. Els negociants només podran desenvolupar la seva activitat amb residus perillosos i no perillosos que tinguin valor positiu.

Informació sobre residus: Es regulen les memòries resum que hauran de recollir el contingut de l'arxiu cronològic sobre la quantitat, naturalesa i origen del residu generat i la quantitat de productes per a reutilització o reciclatge, transport de residus i destinació de productes, materials i substàncies.

MESURES FISCALS PER INCENTIVAR L’ECONOMIA CIRCULAR

Impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables: l'impost grava (i) la fabricació, ii) la importació i iii) l'adquisició intracomunitària dels següents productes que formen part de l'àmbit objectiu de l'impost:

• els envasos no reutilitzables que contenen plàstic,

• els productes plàstics semielaborats destinats a l'obtenció d'envasos, i

• els productes que contenen plàstic destinats a permetre el tancament, la comercialització o la presentació d'envasos no reutilitzables.

La base imposable és la quantitat de plàstic no reciclat, expressada en quilograms, continguda en els productes esmentats, sotmetent-se a un tipus impositiu de 0,45 euros per quilogram.

Els contribuents hauran d’inscriure’s al Registre territorial de l’Impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables. Per a més informació podeu consultar la informació publicada a la web de l’Agència tributària.

Impost sobre el dipòsit de residus en abocadors, la incineració i la coincineració de residus: Aquest impost ve a substituir els impostos que algunes comunitats autònomes ja havien introduït, com és el cas de Catalunya amb el Cànon sobre els residus. La base imposable està constituïda pel pes, expressat en tones mètriques amb expressió de tres decimals, dels residus dipositats a cada instal·lació. Els tipus impositius varien en funció del tipus d'instal·lació i del tipus de residu, essent el tipus impositiu màxim de 40 euros/tona. La Llei dona certa flexibilitat a les Comunitats que ja disposaven de l’impost equivalent per gestionar-ho, pel que cal veure com serà l’aplicació final a Catalunya.

La nova Llei va entrar en vigor el 10 d'abril del 2022, llevat del seu Títol VII (“Mesures fiscals per incentivar l'economia circular”) que entrarà en vigor l'1 de gener del 2023.

Per ampliar informació sobre aquest tema o qualsevol dubte estem a la vostra disposició.

Assessorament en Medi Ambient i Economia Circular | Marta Carmona i Sònia Llorens | mediambient@cecot.org