Línia d'ajuts per millorar l'eficiència energètica dels allotjaments turístics catalans

La Generalitat de Catalunya ha engegat una nova línia d'ajuts per millorar l'eficiència energètica dels allotjaments turístics catalans. El pressupost total destinat aquestes subvencions és de 26.320.460 euros. Aquesta línia d'ajuts es finançarà mitjançant els Fons Next Generation.

Les ajudes serviran per rehabilitar edificis destinats a allotjament turístic, establiments hotelers i de turisme rural, càmpings i apartaments turístics construïts abans de l'1 de gener de 2007. L'objectiu és afavorir l'estalvi energètic, l'aprofitament de les energies renovables i la reducció de les emissions de diòxid de carboni.

Beneficiaris i requisits de les ajudes

Els beneficiaris podran ser persones físiques o jurídiques de naturalesa privada que siguin propietàries d'edificis destinats a allotjament turístic i que constin inscrits com a tal al Registre de Turisme de Catalunya; i empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d'edificis destinats a aquest tipus d'allotjament.

Les iniciatives per a les quals se sol·licitin aquests ajuts hauran d'aconseguir i justificar una reducció en el consum d'energia primària no renovable del 30% respecte a la situació inicial. Les sol·licituds per optar a aquests ajuts es realitzaran de manera telemàtica i seran ateses per ordre de presentació fins que s'esgoti el pressupost.

Actuacions de millora de l'eficiència energètica

Les actuacions subvencionables poden ser de tres tipologies. En primer lloc, les que fan referència a la millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica. La tipologia dos se centra en la millora de l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta (geotèrmica, biomassa i solar principalment). Finalment, la tercera tipologia tindrà en compte la millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació.

Així mateix, només s'admetran com a subvencionables les actuacions iniciades amb posterioritat a la data de registre de la sol·licitud d'ajut. També cal tenir en compte que des de la data de notificació de la resolució es comptarà amb dotze mesos per finalitzar les obres.

Els projectes han de tenir un mínim de 20.000 euros de despesa subvencionable. La intensitat de l'ajuda serà del 50% en el cas de les actuacions de tipologia 1, del 40% per a les de tipologia 2, i del 20% en el cas del tercer tipus d'actuació. Aquesta xifra s'incrementarà si s'aconsegueix canvi de lletra a la qualificació energètica i si es realitzen actuacions integrades.

Per ampliar informació sobre aquest tema o qualsevol dubte estem a la vostra disposició.

Assessor en Eficiència Energética | Sergi Osiàs | eficienciaenergetica@cecot.org