Entrevista a Marta Sánchez, la nova presidenta de la comissió solidària Cerclemón

Entrevista a Marta Sánchez, la nova presidenta de la comissió solidària Cerclemón

"Hem de tenir molt present en quin món vivim i allà on puguem arribar amb els recursos que cadascú pugui destinar, ajudar per avançar".

Marta Sánchez, presidenta de Cerclemón

Hem començat l’any 2024 amb un relleu al capdavant de Cerclemón, Santi Ventalló, qui ha estat quatre anys president deixa el càrrec i Marta Sánchez assumeix la presidència, però... qui és Marta Sánchez?
Doncs, soc economista de formació, soc autònoma i gestiono un despatx propi d'assessorament d'empreses. Quan vaig començar, ara fa vuit anys, vaig emprendre aquest projecte empresarial sola i a dia d’avui ja som vint-i-cinc persones de plantilla. Disposem de departament laboral, departament comptable, fiscal i financer i jurídic i, a més de comptar amb una sòcia dins del meu despatx, també he posat en marxa projectes amb altres socis en l'àmbit jurídic. Però, vaja, la meva faceta més important, es la de mare de dues filles.
 
Com i quan entres a formar part del Cercle Cecot de Joves Empresaris?
Crec que ara ja són dos anys els que porto al Cercle de Joves i enguany he entrat a formar part de la seva Junta Directiva. És en aquest moment que també em proposen liderar la comissió Cerclemón, ben bé que he anat directa a la presidència, de zero a cent. (somriu)

Com compagina la vida laboral amb la pràctica de l’associacionisme, en aquest cas, l’empresarial?
Com puc, intentant arribar a tot, i traient temps de tot arreu. M'agrada molt estar present en els marcs de trobada que genera l’associacionisme i el fer comunitat, soc una persona molt activa, inquieta, i m'agrada molt la meva feina, això fa que no suposi un sacrifici, sinó que gaudeixo tot el que decideixo fer.  

Pel que fa al Cercle, la veritat és que els que en formem part pensem que és molt satisfactori i, al final, acabes fent amics. I no és una feina, sinó que és un temps que hi dediques i que t’aporta tant en l'àmbit personal, per aquestes relacions d’amistat que comentava; com a nivell d'aprenentatge, perquè hi ha persones molt diverses i interessants de les que pots aprendre’n moltíssim; com professionalment, perquè aquestes persones tenen, gestionen i dirigeixen empreses i aquest és un factor que tenim en comú i que està molt relacionat amb el teu dia a dia, de manera que mentre desenvolupem un projecte pel Cercle o per Cerclemón, compartim experiències, visions, maneres de fer o gestionar que pots aplicar al teu dia a dia. Al final acabes arribant a tot arreu perquè gaudeixes i t’il·lusiones.

Marta

Ara que ja s’ha fet efectiu el relleu a la presidència del Cerclemón, quins objectius t’has marcat per als pròxims anys?
Val a dir que el Santi i jo som amics de fa molts anys i ha fet una feina molt maca dins de Cerclemón. Abans de proposar-me prendre-li el relleu, em va estar explicant el que suposava Cerclemón per a ell, com ho vivia des de dins i el compromís de les persones que en formen part. En un primer moment jo no sabia com encaixar-ho perquè no havia estat dins del Cerclemón fins ara i tenia clar que es requeriria de temps per liderar una comissió com aquesta. Un temps que has d’agafar del que destines a la teva vida personal i familiar.
 
Com et va convèncer, doncs?
Va ser molt hàbil, en Santi. El dia del sopar benèfic, davant de més de dues-centes persones, va considerar que era el moment idoni per suggerir-m'ho de manera oficial i, sincerament, era impossible dir que no. (riu) La meva idea és continuar la tasca que s'ha fet i intentar arribar a involucrar moltes més empreses de Terrassa i del Vallès i que la nostra tasca arribi i es conegui per a moltes més empreses, més enllà de les que formen part del Cercle Cecot de Joves Empresaris.

Santi Ventalló i Marta Sánchez, relleu a la presidència de Cerclemón
I en el cas de Cerclemón, quins reptes es planteja la nova junta per als pròxims anys?
Cerclemón es va constituir amb persones del Cercle Cecot de Joves Empresaris  i el seu àmbit d'actuació queda acotat als contactes que es fan al Cercle. Així que, en el marc de la darrera Junta, tot i que encara és molt incipient perquè just acaba de començar l'exercici, vam parlar d'ampliar aquest ventall d'empreses col·laboradores i impulsores mitjançant el treball conjunt amb la Cecot. Hem d’aprofitar les sinergies que ens facilita el fet d’estar dins d’una patronal que té tantíssimes empreses associades i poder divulgar la feina de Cerclemón.
 
El propòsit de Cerclemón és...
Us diria que està molt bé tenir empreses, està molt bé el nostre dia a dia, però també hem de tenir molt present en quin món vivim i allà on puguem arribar amb els recursos que cadascú pugui destinar, ajudar. Jo crec que és una mica una responsabilitat de tots, i en el cas dels membres del Cercle de Joves Empresaris entendre que som persones privilegiades i que hem de ser corresponsables amb l’entorn. Aquesta és la base que sosté tota l’acció de Cerclemón. 

En quant a com ho fem, el cert és que ens arriben moltes opcions de col·laboració de diferents associacions i ONG, i com malauradament els recursos son sempre escassos, hem de prioritzar perquè no pots donar cobertura a tots. A la comissió analitzem, valorem i prioritzem el projecte o projectes on podem participar i ajudar amb els recursos que disposem. Al final es tracta ni més ni menys que d’això, som un grup de persones que volem sumar a la societat i que, arran dels contactes que hem establert amb empreses mitjançant el Cercle de Joves, podem aconseguir un nivell d’escolta i d’implicació amb determinades causes per la proximitat en les relacions que hem establert i que, en certa manera, avala la seriositat de les demandes que realitzem. Hi ha una relació prèvia basada en la confiança, i la gent, acostuma a participar.
 
Què suposa aquest projecte per tu?
Em fa molta il·lusió. Estic molt contenta i espero poder impulsar grans coses. Sobre tot perquè compto amb un equip de persones a la comissió totalment implicades i amb rodatge. Ja els he dit que com jo acabo d'arribar i no conec encara les dinàmiques, compto amb ells i treballar de manera totalment participativa. Realment hi ha un grup molt "xulo" de persones que tenen moltes ganes de fer coses així que esperem arribar una mica més lluny.