Aprovació PERTE d’Economia Circular

El Consell de Ministres va aprovar el #PERTE d'Economia Circular, un pla destinat a accelerar la transició cap a un sistema productiu més eficient, que permeti allargar el cicle de vida útil de béns i productes, i redueixi la petjada ecològica de l'economia espanyola.

Aquest PERTE cerca accelerar la transició cap a un sistema productiu més eficient i sostenible en l'ús de matèries primeres. L'economia circular suposa un nou paradigma de producció. Es tracta d'impulsar una transició de l'actual model econòmic lineal basat a produir-consumir-tirar a un altre en el qual es redueixi la petjada ecològica fomentant accions com el reciclatge i la reutilització dels productes. L'economia circular té potencial per a crear uns 700.000 llocs de treball a Europa, dels quals almenys un 10% podria generar-se a Espanya.

El PERTE estén aquest enfocament a tots els sectors productius, així com al consum i la gestió dels residus. Les inversions previstes inclouen ajudes per valor de 492 milions d'euros i s'espera mobilitzar recursos superiors als 1.200 milions fins a l'any 2026.

La major part de les subvencions es destinaran a sectors que aborden reptes de sostenibilitat, com el tèxtil, el del plàstic i el dels béns d'equip per a les energies renovables. Les ajudes també impulsaran l'ecodisseny, la reutilització i gestió de residus i la digitalització de les empreses per a millorar la competitivitat i la innovació. Aquest projecte estratègic se centra en 18 instruments distribuïts en dues línies d'acció:

1. Actuacions sobre sectors clau: tèxtil, plàstic i béns d'equip per a la indústria de les energies renovables.

2. Actuacions transversals per a impulsar l'economia circular en l'empresa: Inclou ajudes dirigides a projecte d'impuls a l'economia circular en qualsevol sector que requereixi suport per a complementar els seus esforços. Les ajudes es distribuiran en quatre categories dirigides a la reducció del consum de matèries primeres, el desenvolupament de l'ecodisseny, la gestió de residus i la digitalització.

El foment de l'economia circular afavoreix nous nínxols d'activitat i ocupació, fonamentalment associats al sector del reciclatge, de la reparació i del sector serveis.

Les actuacions contemplades en els diversos instruments d'aquest PERTE es portaran a terme al llarg de les anualitats 2022-2026. Les convocatòries d'ajudes es publicaran durant l'exercici 2022. Totes les actuacions deuran estar finalitzades, a tot tardar, al final de l'anualitat corresponent al 2026.

Enllaç a la Nota de premsa oficial

Presentació del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (PDF)

Per ampliar informació sobre aquest tema o qualsevol dubte estem a la vostra disposició.

Assessorament en Medi Ambient i Economia Circular | Marta Carmona i Sònia Llorens | mediambient@cecot.org

*Informació facilitada per Confemetal