La Comissió Europea presenta les previsions econòmiques de primavera de 2020

Us adjuntem el document amb les previsions econòmiques de la UE per aquesta primavera.
 Les principals conclusions són: 

  1. El PIB de la Zona Euro es contraurà un 7,7% el 2020 per a créixer al 6,3% el 2021. També la desocupació patirà una pujada significativa fins al 9,6%; i d'una situació de relatiu equilibri pressupostari es passarà a un increment del dèficit i deute públics del 8,5% i el 103% respectivament.
  2. Encara que es tracta d'un xoc econòmic simètric en afectar a tots els Estats membres, la intensitat i, per tant, la sortida es preveuen desiguals; tret que hi hagi, d'una banda, més coordinació entre països i, per un altre, una resposta forta a escala europea. “Una recuperació incompleta en un país pot tenir efectes en uns altres i perjudicar el creixement econòmic en tot el conjunt”, afirma la Comissió Europea.
  3. Per Estats membres, Grècia (-9,7% del PIB), Itàlia (-9,5%) i Espanya (-9,4%) seran els més afectats. Els segueixen Regne Unit (-8,3%) i França (-8,2%). Alemanya veurà el seu PIB retallat en un -6,5% i Països Baixos en un -6,8%. En termes d'increment de l'atur, Grècia lidera la classificació (19,9%), seguida d'Espanya (18,9%), Itàlia (11,8%) i França (10,1%); en contrast amb Alemanya (4,0%) o Països Baixos (5,9%).
  4. Pel que fa a l'enorme deterioració dels comptes públics, no és homogeni per Estats membres, perquè tampoc ho eren els punts de partida. Espanya, amb una desviació del dèficit públic prèvia a la pandèmia, superarà la cota del 10%, amb un deute públic pròxim al 116%.
  5. Els riscos a la baixa d'aquestes previsions són extraordinàriament alts, a causa de la gran incertesa que envolta a l'evolució de la pandèmia, especialment en cas de rebrot en la recta final d'enguany.

Esperem que sigui del vostre interès.

Informació facilitada per Foment