Criteri sobre expedients suspensius i reducció de jornada per COVID-19

CRITERI SOBRE EXPEDIENTS SUSPENSIUS I REDUCCIÓ DE JORNADA PER COVID-19 

Amb data 19 de març de 2020 el Ministeri de Treball i Economia Social ha emès informe sobre el “Criteri sobre expedients suspensius i de reducció de jornada per COVID-19”. Les qüestions sobre les quals es pronuncia aquest criteri són les següents:

1. Concepte de suspensió o reducció de jornada per causes de força major i causes econòmiques, tècniques, productives i organitzatives (Articles 45 i 47 E.T).

Es refereix el Ministeri a les suspensió o reducció de jornada quan concorren causes objectives que justifiquen la suspensió temporal dels contractes amb exoneració de les obligacions recíproques de treballar i abonar salaris i conservació dels drets laborals bàsic.

2. La força major temporal.

Aquest concepte es caracteritza, segons el Ministeri, per un esdeveniment extern al cercle de l'empresa, en el qual destaquen l'objectivitat i independència de la voluntat de l'empresa respecte a les conseqüències produïdes en relació amb la prestació de treball. És a dir, existeix una total desconnexió entre l'esdeveniment danyós i l'àrea d'actuació de la pròpia empresa.

La principal conseqüència d'aquesta força major és la impossibilitat que pugui prestar-se el contingut del contracte de treball, ja sigui de manera directa o indirecta, en afectar el succés a l'activitat empresarial en una manera en què no sigui possible mantenir les prestacions bàsiques que constitueixen el seu objecte.

De conformitat amb el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, es consideren provinents de força major temporal, les suspensions i reduccions de jornada que tinguin la seva causa directa en pèrdues de l'activitat ocasionades pel COVID-19, i de manera concreta la degudes a les següents situacions:
 

  a) La declaració de l'estat d'alarma.

  A aquest efecte totes les activitats incloses en l'article 10 en l'annex del Reial decret 463/2020 de 14 de març es consideressin afectades.

  b) Decisions vinculades amb el COVID-19 adoptades per les autoritats competents de les Administracions Públiques.

  En aquest cas és necessari que en la documentació aportada per l'empresa s'inclogui la decisió governativa concreta, efectes, publicació i abast del seu contingut per a poder establir el vincle causal entre aquella i la mesura que se sol·licita.

  c) Les degudes a situacions urgents i extraordinàries provocades pel contagi de la plantilla o l'adopció de mesures d'aïllament preventiu que quedin degudament acreditades.

  En aquest supòsit, serà necessari aportar l'acreditació de les mateixes i el nombre de persones concretes afectades.

  d) Suspensió o cancel·lació d'activitats, tancament temporal de locals d'afluència pública, restriccions en el transport públic i, en general la mobilitat de les persones i/o mercaderies, falta de subministraments que impedeixin greument continuar amb el desenvolupament de l'activitat com a conseqüència directa del COVID-19.

  En tals casos s'haurà d'acreditar la relació causal entre la pèrdua d'activitat de l'empresa i les situacions objectives descrites derivades a conseqüència del COVID-19.

La durada de les mesures de suspensió o reducció de la seva jornada es limita a la concurrència de força major temporal en la qual porta la seva causa. Els seus efectes s'estendran durant el temps i en les condicions en què romangui vigent l'estat d'alarma i les eventuals prorrogues o modificacions d'aquest, o mentre persisteixin les circumstàncies constitutives de la força major.

En el supòsit en què, efectivament, la interrupció de l'activitat s'entengui ocasionada per causa de força major, serà necessari, en tot cas, seguir el procediment establert en els articles 31 a 33 del RD 1483/2010, prèvia autorització de l'autoritat laboral que constatarà l'existència de la força major.

Aquestes mesures de suspensió o reducció de jornada es limitaran a aquells contractes de treball que estiguin directament vinculats amb la pèrdua de l'activitat causada per força major, és a dir, han de ser proporcionades al volum de l'activitat paralitzada.

En el cas del personal de contractes:

  a) Quan afecti l'empresa comitent es veuran afectats en la mesura en què estigués afectada l'activitat objecte de contractació i es tracti de treballadors adscrits de manera permanent o habitual en els serveis i/o centres de treball de l'empresa principal i només en la mesura en què s'acrediti una alteració del que s'estableix en la contracta.

  b) En el cas de contractes que prestin els seus serveis en el sector públic, es regirà per la seva normativa específica, i pel que es preveu en l'article 34 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març.

3. Mesures de suspensió o reducció de jornada per causes econòmiques o productives.

En els supòsits en què les mesures de suspensió o reducció de jornada no puguin ser emmarcades en el supòsit de l'apartat anterior, les empreses podran, amb les mateixes limitacions objectives causals i temporals, adoptar aquestes mesures fundades en causes econòmiques (entenent un concepte ampli de les mateixes) o productives, derivades de les necessitats d'ajust de plantilla i derivades de manera directa pel COVID-19 en aquells casos en què no fos possible l'adopció d'altres mesures d'ajust alternatiu, o aquestes no fossin suficients.

En aquests supòsits se seguirà el que es preveu en l'Estatut dels Treballadors així com en l'article 23 del RD 8/2020, de 17 de març, i d'acord amb el que es preveu en l'apartat 1 de la disposició transitòria primera d'aquest mateix text legal.

Adjuntem el criteri