La petjada de carboni: El seu càlcul és una necessitat i una oportunitat per a les empreses

La petjada de carboni: El seu càlcul és una necessitat i una oportunitat per a les empreses

En el dia Mundial del Medi Ambient reflexionem sobre quines accions es poden fer per cuidar el nostre planeta. Aquest any, la campanya se centra en la restauració de les terres, la resiliència a la sequera i la #desertificació sota el lema "Les nostres terres. El nostre futur. ", dirigit pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient.

En els últims 50 anys la celebració ha esdevingut una de les plataformes amb més abast en favor de les causes ambientals, amb la participació de milions de persones arreu del món en activitats, esdeveniments i iniciatives.

Què pots fer per cuidar el medi ambient? Hi ha moltes accions que pots dur a terme, però una de les més importants per a les empreses és calcular la seva petjada de carboni.

La petjada de carboni: El seu càlcul és una necessitat i una oportunitat per a les empreses, per Elisabeth Garcia

En un context d'emergència climàtica i escalfament global com en el que ens trobem des de fa anys, la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) és urgent i necessària per a tots, també per a les empreses. Per tant, conèixer i mesurar quin impacte tenim en el nostre entorn es torna imprescindible per tal de poder prendre decisions empresarials encertades i que ens permetin implementar accions efectives en la lluita contra el canvi climàtic.

Els gasos d’efecte hivernacle

Aquest terme és ja prou conegut, però moltes vegades és necessari detallar a què ens referim quan parlem de Gasos d'efecte Hivernacle i com els quantifiquem.

Els GEH són components gasosos de l'atmosfera, alguns estan presents de forma natural i són essencials per a la supervivència dels éssers vius, ja que absorbeixen la radiació infraroja impedint, entre altres coses, que part de l'escalfor del Sol sigui reflectida de tornada cap a l'espai exterior. D'aquesta manera s'assoleix a la Terra una temperatura d'equilibri adequada per a la vida.

Des de l'era preindustrial les emissions mundials de GEH han augmentat de forma contínua i exponencial, causant un desequilibri en la quantitat de GEH presents a l'atmosfera, el que denominem efecte hivernacle, i motiu d'alarma pel qual la convenció Marc de les Nacions Unides sobre canvi climàtic va signar el 1997 l'acord internacional que coneixem com el Protocol de Kyoto. Entre altres qüestions i compromisos sobre reducció d'emissions, al protocol es van llistar els GEH que haurien de monitorar-se pel seu potencial d'escalfament global.

Què és la petjada de carboni?

La petjada de carboni és l'indicador ambiental que reflecteix la quantitat de gasos d'efecte hivernacle, expressada com a CO₂ equivalent, que és emesa directament o indirectament a conseqüència d'una activitat determinada.

En el context d'una organització, quan parlem de la petjada de carboni ens referim a les emissions de GEH generades directament o indirectament durant el desenvolupament de la seva activitat, com ara:

  • Els consums d'energies, com els combustibles fòssils, l’electricitat, etc...
  • Les emissions de gasos refrigerants a causa de fuites,
  • L’adquisició de materials com matèries primeres, embalatges, maquinària, etc...
  • El transport de mercaderies,
  • Els desplaçaments deguts a l’activitat empresarial com el desplaçament dels empleats, viatges comercials, etc...
  • La gestió dels residus.

Per què és important calcular la petjada de carboni?

Calcular la petjada de carboni pot proporcionar avantatges competitius i beneficis a les empreses:

  • Ajuda a mesurar i reduir l'impacte ambiental de l’activitat: Permet identificar les fonts d'emissions dins de l'organització, mesurar-les i comprendre el seu origen i impacte. Això permet desenvolupar un pla de reducció d’emissions i avaluar l’eficiència de les mesures implementades.
  • Millora la competitivitat: Cada cop és més rellevant per a les empreses a l’hora de seleccionar un proveïdor, un col·laborador o de fer una inversió, conèixer quines són les estratègies de sostenibilitat d’un tercer, ja que el seu impacte ambiental les repercuteix directament i, per tant, intenten minimitzar-lo.
  • Millora de costos: Al realitzar el càlcul de petjada de carboni, es poden identificar ineficiències en els consums d'energia i materials, que pot ajudar a reduir costos operatius.
  • Ajudes i incentius: Actualment, existeixen línies d’impuls a la millora de la sostenibilitat empresarial que ofereixen ajudes i incentius per a empreses que calculin i redueixin la seva petjada de carboni.
  • Millora de la imatge corporativa: Impulsa la imatge de l’empresa com a entitat compromesa amb la sostenibilitat i el medi ambient.

En aquest moment, el càlcul de la petjada de carboni és una eina indispensable per a les empreses en la seva pressa estratègica de decisions, representa una oportunitat per a la millora de la competitivitat, la imatge corporativa i la resiliència davant els reptes actuals, contribuint alhora a la lluita contra el canvi climàtic.

Com calcular la petjada de carboni?

Existeixen diversos estàndards metodològics i  eines per calcular la petjada de carboni. Dos dels estàndards més reconeguts  internacionalment són el GHG Protocol i la norma ISO 14064-1. A través d’aquests estàndards es pot realitzar un càlcul de petjada de carboni precís i útil. Recomanen que els primers càlculs es facin amb assessorament expert, ja que qualsevol estàndard reconegut és exigent quant a requisits i abast de recollida de dades i el mètode de càlcul i comunicació.

Cupons Green: una oportunitat per a les pimes

Anualment s'obre una convocatòria d'ajuts des de ProACCIÓ Green amb col·laboració amb el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Fons Climàtic destinada a pimes que vulguin executar actuacions que ajudin a la mitigació i/o adaptació al canvi climàtic. Dintre d'aquestes actuacions se subvencionen les diagnosis de petjada de carboni, com a primer pas per fer possible que les organitzacions avancin cap a la neutralitat climàtica.

Des de L'Oficina per a la Transició Energètica us podem informar d'aquests ajuts, que tenen un topall de 8.000 euros per empresa i que s'atorguen per ordre de presentació fins al novembre.