Retailcat considera que la proposta de reducció de la jornada laboral és un risc per al comerç de proximitat

Retailcat considera que la proposta de reducció de la jornada laboral és un risc per al comerç de proximitat

Retailcat considera que la proposta de reducció de la jornada laboral és un risc per al comerç de proximitat

La Unió d’Entitats del Retail de Catalunya, coneguda com Retailcat, s’alça en contra de la proposta del ministeri de Treball per reduir la jornada laboral, advertint que aquesta mesura suposarà un sobre cost inassumible per moltes empreses i autònoms del sector del retail, i pot agreujar el procés de desaparició de comerços que s’està produint darrerament. 

El sector del comerç representa un pilar fonamental de l’economia catalana, contribuint amb un 16% al PIB de Catalunya i ofereix feina a gairebé mig milió de persones de forma directa o indirecta. A més, les petites i mitjanes empreses constitueixen més del 98% del teixit empresarial del sector, moltes d’elles amb només 1 o 2 empleats.

La presència física és essencial per al comerç de proximitat per garantir un servei personalitzat als clients. Les petites empreses, però, no sempre poden gestionar amb flexibilitat els horaris de treball. La reducció proposada de la jornada laboral implicaria un augment del cost/hora del personal existent i possiblement la necessitat d’incrementar la plantilla, amb un cost salarial superior per mantenir les botigues obertes les mateixes hores. 

A més de posar en perill la viabilitat dels negocis, aquesta mesura podria significar 120 hores més amb les botigues tancades anualment, reduint les vendes i aguditzant la competència desigual amb grans superfícies i plataformes de venda en línia, que una vegada més s’aprofitarien de la legislació que afecta a la resta de formats i serien els grans beneficiats. Aquestes plataformes a les que s’acabaria beneficiant, són un model de negoci que incompleix sistemàticament les normatives fiscals i laborals, i no contribueixen de la mateixa manera que fan les petites i mitjanes empreses de proximitat, que son les que fan possible que tinguem serveis públics de qualitat i el model de societat del benestar del que gaudim. 

Retailcat argumenta que els recents augments salarials ja han suposat una càrrega addicional per a les empreses, i una reducció de la jornada laboral sense mesures compensatòries podria ser catastròfica per a les petites i mitjanes empreses. L’única mesura compensatòria que podrien aplicar les empreses del sector seria repercutir l’increment de costos als consumidors, una mesura que des de Retailcat no es vol ni contemplar. 

Aquesta normativa, a més, suposa una ingerència en l’àmbit del diàleg social, i no respecta les competències dels agents socials que negocien centenars de convenis laborals, que estan en vigor i que ja regulen la jornada laboral. 

Cal que el ministeri de Treball retorni la potestat i la responsabilitat de tractar les jornades laborals per la via del diàleg als agents implicats en la negociació col·lectiva, sindicats i patronals. Ells disposen de l’experiència i el coneixement necessaris sobre la realitat empresarial dels diferents sectors d’activitat com per negociar convenis col·lectius i entendre l’impacte de mesures com la proposada pel Govern.

En resum, la proposta de reducció de la jornada laboral plantejada pel ministeri de Treball no només compromet la subsistència del comerç de proximitat, sinó que també posa en qüestió el model de negoci i la sostenibilitat econòmica de les petites empreses.