L'absentisme laboral davant la COVID-19

L'absentisme laboral davant la COVID-19

Després d'aquesta interrupció estiuenca, ens preparem per a afrontar els reptes que aquesta nova realitat provocada per la pandèmia de la COVID-19. Si abans de la pandèmia l'absentisme era una preocupació pel seu elevat cost, en l'actual situació, el problema s'ha accentuat. Des de la Cecot, hem denunciat que alguns sectors productius de Catalunya tenen dificultats per a desenvolupar una activitat normal a causa de l'alt nivell d'absentisme laboral.

La possibilitat d'una nova propagació de la pandèmia, ens obliga a ser molt escrupolosos en el manteniment de totes les mesures de protecció que les autoritats sanitàries han establert ja que, tot i que la cerca per la vacuna avança a ritme frenètic, probablament caldrà esperar fins a mitjans de 2021 abans d'arribar a tenir una vacuna que es pugui subministrar amb garanties, una previsió amb la que coincideix l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Prova ràpida de proteïna en la saliva (RSPT), resultats en 10 minuts

Un altre element a tenir en compte és la possible comercialització de proves diagnòstiques a un cost reduït. Tot i que encara no té data de comercialització, la prova ràpida de proteïna en la saliva (Rapid Saliva Protein Test, RSPT per les seves sigles en anglès), ofereix resultats in situ en 10 minuts. És una prova de saliva de flux lateral que indica la resposta immunitària a la infecció, especialment en pacients que manquen de símptomes específics i no saben que tenen una infecció activa per SARS-CoV-2. Aquest tipus de prova, podria ser fonamental a l'hora d'ajudar les empreses a reobrir de manera segura els llocs de treball i prendre mesures concordes amb les directrius governamentals.

Els resultats dels assajos clínics són encoratjadors, i podria proporcionar a treballadors i treballadores una prova accessible i fiable, que pot indicar una resposta immunitària a una infecció actual o recent, fins i tot en portadors asimptomàtics. I podria ser un salvavides per a les empreses que tracten de reobrir les seves portes de manera segura.

Aquest hivern, les campanyes de vacunació de la grip comuna, seran de gran utilitat i la seva aplicació en els grups de risc, prèvia valoració facultativa, recomanada, ja que alguns dels simptomes poden ser similars als de la COVID-19 i portar confusió per a la població.

Davant totes aquestes incerteses, des de la Cecot, posem a la vostra disposició un assessor especialitzat en absentisme laboral, que us ajudarà a resoldre dubtes i us orientarà sobre tots els temes referents  a l'absentisme per malaltia provocada per la COVID-19.