Afectacions de les sancions a Rússia als drets de propietat industrial

En l'últim mes, les notícies sobre Rússia s'han multiplicat i era qüestió de temps que arribes al camp de la propietat industrial. Certament, algunes de les notícies aparegudes poden ser alarmants. Amb la finalitat d'aclarir la situació dels drets de propietat industrial a Rússia i la transcendència de les mesures adoptades pel govern d'aquell país en resposta a les sancions imposades per multitud de països, a continuació, us les detallem:

Primer de tot, cal destacar que les mesures preses apliquen a les patents, models d'utilitat que s'hagin sol·licitat o concedit a Rússia, així com als dissenys industrials russos o models industrials internacionals en els quals es designi a Rússia. Per contra, no afecta les marques o noms comercials.

En la majoria dels països, entre els quals s'inclou Espanya, la legislació nacional reguladora de la matèria permet, en casos avaluats, la concessió d'una llicència obligatòria sobre un dret d'exclusiva que permeti a tercers la seva explotació, sense el consentiment del seu titular.

El Codi Civil rus estableix que en casos d'absoluta necessitat i en l'interès de la seguretat o defensa nacional, així com la protecció de la salut pública, es puguin atorgar llicències obligatòries per a l'explotació sense l'autorització del seu titular, d'una patent, model o disseny. Aquesta llicència és atorgada pel govern rus i pot ser general (qualsevol tercer pot explotar la invenció o disseny), o a favor d'un tercer en particular.

Fins al moment, només existeix un precedent d'aplicació d'aquesta normativa a Rússia i es refereix a la producció i comercialització d'un tractament la contra la COVID-19.

En aquests casos la Llei russa contempla que l'atorgament d'una llicència obligatòria sobre una patent, model o disseny concret, es compensarà al titular d'aquesta, amb la quantitat equivalent al 0,5% dels ingressos obtinguts per l'explotació d'aquest.

Doncs bé, la decisió presa pel Govern de Rússia el passat 6 de març de 2022 (Decisió núm. 299) estableix que, la compensació a satisfer al titular d'un dret d'exclusiva afectat per una llicència obligatòria, serà del 0% en el supòsit que el titular sigui nacional d'un “país hostil” o estigui connectat o relacionat amb un. Sobre aquest tema, indicar que són considerats per Rússia “país hostil”: Espanya, els Estats Units, el Japó, Corea del Sud, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, República Txeca, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Suècia, Austràlia, Albània, Andorra, el Regne Unit, Islàndia, el Canadà, Liechtenstein, Estats Federats de Micronèsia, Mònaco, Nova Zelanda, Noruega, San Marino, Macedònia del Nord, Singapur, Taiwan, Ucraïna, Montenegro, Suïssa.

Pel que fa a la resta de normativa russa aplicable a la propietat industrial, incloent-hi les marques i noms comercials, continua íntegra. Per tant, en el cas de les marques i noms comercials no hi ha la possibilitat d'atorgar llicències en favor de tercers per part de la federació russa.

Per ampliar informació sobre aquest tema o qualsevol dubte estem a la vostra disposició.

Assessorament en Propietat Industrial i Intel·lectual | Josep Carbonell | propietatindustrial@cecot.org
Servei d'Assessorament de la Cecot